İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nda sona doğru

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nda sona doğru
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "(İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü) Bizler kutlu bir tarihin varisleriyiz ve bu kutlu tarihin mimarlarını geleceğe de aynı şekilde taşımak, böyle bir neslin görevidir değil mi? Evet biz de dedik ki Değerli Başbakanımız, Bakanım

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul- Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün adının "Osman Gazi Köprüsü" olacağını açıkladı.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü son tabliye yerleştirme ve İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Altınova-Gemlik Otoyol kesimi açılış töreninde konuşan Erdoğan, otoyolun tamamı hizmete girdiğinde, İstanbul'dan İzmir'e 3,5 saatte gideceğini söyledi.

Vatandaşların İzmit Körfezi'nden her geçişinde adım adım bu köprünün inşaat sürecini takip ettiğini dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin en önemli anıt eserlerinden birinin inşasına şahitlik etmenin dahi başlı başına bir ayrıcalık olduğuna inandığını, şimdi bu ayrıcalığın yaşandığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprüye ilişkin bilgilerin paylaşıldığını dile getirerek, "Burada sizlerle sadece kısaca bir şeyi paylaşmanın faydalı olacağına inanıyorum. O da nedir biliyor musunuz? Bizler inanın 13-14 sene önce bu görevleri üstlendiğimiz zaman bir şeye çok inanmıştık. Çünkü Türkiye'nin yüz akı, gurur kaynağı olacak projeleri ülkemize yakıştıramayanlar vardı. Biz bunları yapalım dedik." diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy'un "Yıkmak insanlara yapmak gibi kıymet mi verir / Onu en çolpu herifler de emin ol becerir / Sade sen gösteriver 'işte budur kubbe' diye / İki ırgatla iner şimdi Süleymaniye / Ama gel kaldıralım dendi mi heyhat o zaman / Bir Süleyman daha lazım yeniden bir de Sinan" dizelerini seslendiren Erdoğan, yıkmanın kolay, yapmanın ise zor olduğunu söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Gençler, bugün Türkiye yapıyor. İşte sizler bu inşada çalışan gençlersiniz, bu ihyada çalışan gençlersiniz. Sizler eli molotofla dolaşanlardan değilsiniz. Sizler elinizde laptopla dolaşan gençlersiniz. Elinde kitabıyla dolaşan gençlerdensiniz. Onun için sizleri kutluyorum, tebrik ediyorum. İşte muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacak olan Türkiye böyle inşa ve ihya ediliyor. İşte İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nü yapıyoruz. İstanbul-İzmir Otoyolu'nu yapıyoruz. Boğaza üçüncü köprü, 26 Ağustos'ta inşallah fevkalade bir durum olmazsa açacağız. Boğazın altına daha önce Marmaray'ı yapmıştık. Şu ana kadar oradan ne kadar vatandaşımız geçti biliyor musunuz? 130 milyon. 3 yılda 130 milyon vatandaşımız Marmaray treninden geçti. Şimdi neyi yapıyoruz? Avrasya Tüneli'ni. O da bitiyor. Avrasya Tüneli'nden de araçlar geçecek. Nereden? Yine denizin altından. Bunların hayalleri bile ulaşamaz bizim yaptıklarımıza. İstanbul'a dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. Bu havalimanı bittiği zaman yapamazlar, edemezler diyenler, oradan ne gerek var köprüye diyenlere bir cevap daha verecekler."


- 13 yılda yapılanlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sadece son 13 yılda 18 bin 200 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını ve bunun devam ettiğini, 79 senede 6 bin 100 kilometre yol yapılırken,14 senede 18 bin 200 kilometre yapıldığını kaydetti.

Katılımcıların coşkulu tezahüratları üzerine Erdoğan, "Sizlerle gurur duyuyoruz. Sizlerle iftihar ediyoruz. Sizler bizim medarı iftiharımızsınız. Sizler inşallah tarihe farklı kayıtlar düşeceksiniz." dedi.

Göreve geldiklerinde 26 havalimanı olduğunu ve bunun üzerine 29 yeni havalimanı yaptıklarını belirten Erdoğan, yenilerinin de devam ettiğini söyledi.

Erdoğan, 715 binin üzerinde toplu konut yapıldığını, 500 bin konutun da planının hazırlandığını dile getirerek, 250 bin yeni derslik yapıldığını, 117 yeni üniversite kurulduğunu, 280 bin yataklı yeni yurtlar inşa edildiğini, daha fazlası için de çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Üç binin üzerinde sağlık tesis kurulduğunu anımsatan Erdoğan, "700 bine yakın sağlık çalışanı istihdam edildi. 5 bin ambulans hizmet sokuldu. Daha fazlası için hazırlıklar sürüyor. Dağlara çıkamıyorduk, dağlara... Kış kar, paletli ambulanslar geldi. Helikopter ve jet ambulanslar hepsi bu dönemde devreye girdi. Ankara, İstanbul, Konya, Eskişehir güzergahlarında hızlı tren hatları kuruldu. Yeni hatlar yapılıyor. Dağları deldik dağları. Ferhat gibi deldik. Çünkü biz Şirin'e aşıktık. Toplam uzunluğu 400 kilometreyi bulan 315 tünel yaptık, yenileri yapılıyor. Bırakın Bolu Dağı Tünelinin ne kadar zamanda yapılacağını, bunlar neyi konuşuyorlardı biliyor musunuz? 'Bolu Dağı Tüneli yapılmaz burayı patates deposu mu yapalım, yoksa burayı doğal depolama alanı mı yapalım?' Onlar bunu konuşuyordu, biz ise geldik o tüneli yaptık." diye konuştu.


- "Türkiye bu hizmetleri yapacak iradeye sahiptir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nükleer santraller yapıldığına işaret ederek, Kanal İstanbul Projesi'ni de hayata geçirme çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Türkiye'nin 13 yıldır gece gündüz çalışıp, inşa edip yaptığını aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye bu hizmetleri yapacak iradeye sahiptir ve şu anda Türkiye dünyaya bir şey gösteriyor, Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Bakanı ve tüm kabinesiyle. Her proje geleceğe doğru adım adım inşa ediliyor, ihya ediliyor. Türkiye'nin bu yatırımları hayata geçirecek yetişmiş insan kaynağı ve firmaları var. Rahmetli Akif gibi tarif edecek olursak, 'Hamdolsun Süleymanımız da var, Sinanımız da var. Tabi biz yapmak için, inşa etmek için mücadele ederken birileri de yıkmak için çalışıyor. Bakıyorsunuz adı mimar mühendisler odası. İşleri güçleri ne biliyor musunuz? Bir yerde bir abide yükselecek değil mi? Onu durdurmak için hemen yargıya gitmek, işleri güçleri bu. Her yargıya gidişlerinde de elleri boş dönerler. Ama dertleri inşa etmek değil, yıkmak. Dikkat edin bizim her projemiz birileri tarafından protesto edilmiştir, yargıya götürülmüş hatta yargıdan engelleyici kararlar da çıkarılmıştır. Çünkü bunlar paralelle de beraber çalışıyorlar ya tam paralel.

Medyada aleyhimizde yayınlar yapılmıştır. Köprü yaparız karşımızda bunlar, turizm projesi başlatırız karşımızda bunlar. Cumhurbaşkanlığına külliye yaparız karşımızda bunlar. Yol, havalimanı, hızlı tren hattı yaparız karşımızda bunlar. Konut, hastane, okul yaparız karşımızda bunlar. Elektrik üretmek için baraj yaparız, termik santral, nükleer santral yaparız karşımızda bunlar. Peki kim bunlar? Muhalefet partileriyle, bazı meslek odalarıyla, ideolojik körlük yaşayan aydınlarıyla, ünlüleriyle, ünsüzleriyle tekmili birden... Evet bunlar yıkım ekibi. Bir de Avrupa Parlamentosu gibi bunlara dışarıdan destek verenler var. Bu bakımdan biz sadece proje geliştirmekle, sadece bunları hayata geçirmek için gereken teknik ve finans sorunlarını çözmekle yetinmedik, bir de bu yıkım ekibiyle mücadele ettik. Biz insanların en hayırlısının insanlara hizmet edenler olduğuna inanıyoruz. Sağ olsun milletimiz bu mücadelede bizi yalnız bırakmadı. Bundan sonra da önce Hakk'tan sonra halktan aldığımız güçle projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz."

Köprünün adı üzerinde istişare yaptıklarını belirten Erdoğan, "İstişarelerimiz neticesinde, evet tahmin edin bakalım nedir? Evet sevgili kardeşlerim, ekranları başında bizleri izleyen tüm milletimize, tüm dünyaya, evet bizler kutlu bir tarihin varisleriyiz ve bu kutlu tarihin mimarlarını geleceğe de aynı şekilde taşımak, böyle bir neslin görevidir değil mi? Evet biz de dedik ki değerli Başbakanımız, Bakanımız, beraberce şöyle bir değerlendirdik dedik ki 'adını Osman Gazi Köprüsü koyalım.' Nasıl uygun mu, güzel mi? Buralar zaten Osman Gazi'den bize miras değil mi? Osman Gazi Köprüsünden geç, Orhan Gazi'yle bütünleş ondan sonra ulaş. Burası ya. Hayırlı olsun inşallah açılışında da beraber olmak üzere." ifadesini kullandı.

Erdoğan, açılışı yapılan 40 kilometrelik Altınova-Gemlik Otoyolu'nun hayırlı olmasını dileyerek, İstanbul-İzmir Otoyolu projesinin hayata geçirilmesinde emeği geçen başta Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, bakanlara, tüm teknokratlara, bürokratlara, yüklenici firmalara, finansörlere, mimar, mühendis, işçilere şükranlarını sundu.


- Notlar

Kendileri için özel yapılmış ve üzerlerinde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık forsu bulunan koruyucu kıyafet giyip, baret takan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyet, son tabliyenin monte edileceği yere kadar beraber yürüdü. Erdoğan ve Davutoğlu, açılışa özel pirinçten anahtar ile son tabliyenin vidalarını sıktı.

Erdoğan, son vidalamayı yaptığı anahtarı hatıra olarak aldı. Heyet, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, tören alanına kadar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makam aracıyla geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan aracı kullanırken, Davutoğlu da yanında oturdu. Erdoğan ve Davutoğlu ardından birlikte kürsüye çıkıp, vatandaşları selamladı.

Bu arada, tören alanı ile köprünün değişik yerlerine, Türk ve Japon bayrakları, Mustafa Kemal Atatürk, Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun posterleri asıldı.

Konuşmaların ardından Erdoğan ve Davutoğlu, protokol üyeleriyle açılış kurdelesini kesti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, törenin ardından alandan beraber ayrıldı. Davutoğlu, Erdoğan'ın makam aracının şoför mahalline geçti. Erdoğan ve Davutoğlu, Davutoğlu'nun kullandığı araçla yaklaşık 40 kilometre katetti.

Törene, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.



İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nda sona doğru

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nda sona doğru

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.