İstanbul Büyükşehir Belediyesi yıkım işleminde gerginlik! İstanbul Valiliği müdahale etti!

Bir inşaat şirketinin satış ofisinin yıkım işlemi için gelen İBB ekipleri ile firma çalışanları arasında arbede yaşandı. İstanbul Valiliğinden müdahalesi ile yıkım işlemi ertelendi.

Zeytinburnu'nda bir inşaat şirketinin satış ofisinin yıkım işlemi için gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri ile firma çalışanları arasında gerginlik yaşandı.

İBB zabıta ekipleri, Seyitnizam Mahallesi’nde yapımı süren projenin satış ofisinin yer aldığı bölümün kamu alanı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı bulunduğunu belirterek iş makineleriyle alana geldi.

Bu sırada, yıkımın usulsüz olduğunu öne süren firma yetkilileri ile zabıta ekipleri arasında gerginlik yaşandı.

Çıkan arbede, olay yerine Çevik Kuvvet polisinin sevk edilmesiyle sona erdi.

Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, Zeytinburnu Merkezefendi Mahallesi'nde bulunan 3 bin 284 ada, 59 parsel sayılı 1880 metrekare yüz ölçümlü taşınmazın 17 Haziran 2022'de Hazine'ye devredildiği belirtildi.

Söz konusu taşınmazın üzerinde bulunan yapının da bu kararla birlikte 4706 sayılı Kanun gereği kamu mülkü hüviyeti kazandığı aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"İBB Zabıta Daire Başkanlığı, mülkiyeti Hazine'ye ait olan ve gençlik merkezi olarak kullanılması planlanan bu bina hakkındaki yıkım kararını tarafımıza bildirmiştir. İstanbul Valiliği olarak bu yapı hakkındaki yıkım kararının uygulanmasının, telafisi mümkün olmayan kamu zararına sebebiyet vereceğini değerlendirmekteyiz. Ayrıca gençlik merkezi olarak kullanılması planlanan bina hakkında hukuki süreç de devam etmektedir. Yasal süreçleri dahi tamamlanmadan alelacele yapılacak yıkım uygulamasıyla yaşanabilecek kamu zararının önüne geçebilmek için yıkım işleminin yapılmaması yönünde ilgili birimlerimiz talimatlandırılmıştır."

İBB'DEN AÇIKLAMA

İBB'den yapılan açıklamada ise yıkılmak istenen satış ofisinin yeşil alana kaçak inşa edildiği savunularak yıkım kararı alınması üzerine firmanın başvurduğu mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği belirtildi.

Daha sonra İBB'nin yürütmenin durdurulması kararına itiraz ettiği ve mahkemenin bu itirazı haklı bulduğu anlatılan açıklamada, mevcut durumda ise İstanbul Valiliğince kaymakamlığa gönderilen resmi yazıyla mahkeme süreci devam ettiği gerekçesiyle yıkımın durdurulmasının istendiği kaydedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürü Ramazan Gülten ise, “2021 yılının Ağustos ayında burada bir inşaatın yapıldığını tespit ettik. Gerekli incelemeyi yaptık. Bu alanın Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından E-5 hattı açılırken, kamulaştırılarak kamuya terk edilmiş pasif yeşil alan olduğunu tespit ettik. Gerekli işlemleri başlattık. İlgililer tarafından bu işlemlerimize yürütmeyi durdurma kararı alındı. Daha sonraki ilerleyen süreçte 2022 yılının Haziran ayında bu alanla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir plan yapıldı. Bu planda başkanlığımız tarafından dava ettik. Yeşil alan azaltılarak bir idari hizmet ağını oluşturmuştu. Karar, mahkeme tarafından iptal edildi. Daha sonra yürütmeyi durdurma kararı kalktığı için Mayıs ayında yıkım işleri için buraya gelmiştik” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum