İSTANBUL RAMAZAN’A HAZIRLANIYOR

İSTANBUL RAMAZAN’A HAZIRLANIYOR
Kahveler alındı, mahyaların hazırlığında son aşamaya gelinde, iftar çadırları ise kurulmaya başlandı

Ramazan ayı yaklaşırken, İstanbul’da hazırlıklar son aşamaya gelindi. Yüzlerce cami temizlenirken, sokaklar yıkanıyor, iftar çadırlarının hazırlıkları sürüyor, vatandaş ise ramazan alış verişi için her zamanki gibi Eminönü’nde ya kahve kuyruğunda ya da iftarlık alış verişinde

 

11 Ayın Sultanı Ramazan ayına sayılı günler kala bütün yurtta olduğu gibi ülkemizin en kalabalık şehirlerinden İstanbul’da da hazırlıklarda son aşamaya gelindi. Yüzlerce cami temizliği tamamlanırken, cami minarelerinde gece boyu yanacak olan mahyalar hazırlanıyor, iftar çadırları ise kurulmaya başlandı.

EYÜP’TE CAMİLERE VE SOKAKLARA GÜL SUYU

Milyonlarca insanın yaşadığı İstanbul’da 10 Mayıs tarihinde başlayan Ramazan ayı çalışmalarında son aşamaya gelindi. Örneğin, her gün dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin geldiği Eyüp Sultan’da ilçede bulunan 121 cami ile tüm cadde ve sokaklarda aralıksız temizlik çalışması yapıyor. Eyüp Belediyesi ekipleri yıl boyunca rutin olarak, ilçe genelinde bulunan 121 camide temizlik yapıyor. Ekipler, camilerin 21’inde haftada bir, diğerlerinde ise 2 haftada bir halıları süpürüyor, yıkıyor ve gül suyu sıkıyor.

BİRÇOK ANA MERKEZE RAMAZAN ÇADIRI KURULUYOR

İftar saati geç olmasına rağmen İstanbul’daki birçok merkezde iftar çadırı kurulumları sürüyor. Sultanahmet, Beyazıt Meydanı, Mecidiyeköy, Zeytinburnu, Beşiktaş, Üsküdar, Kadıköy başta olmak üzere özellikle vatandaşların yoğun olarak bulunacağı bölgelerde Ramazan çadırlarının hazırlanmasında son aşamaya gelindi. Bu çadırlarda vatandaşlara ücretsiz iftarlık dağıtılacak. İsteyen vatandaşlar buralarda iftarlarını açabilecekler. Yerel yönetimlerce organize edilen Ramazan çadırlarının yanı sıra ramazan ayı boyunca iftardan sahura kadar Ramazan eğlenceleri düzenlenecek. Yenikapı ve Maltepe şehir parklarının yanı sıra Sultanahmet ve Beyazıt meydanları ile Feshane’nin bahçesinde Ramazan boyunca sanatsal ve kültürel etkinlikler yapılacak. Ramazanda tasavvuf müziğinden şiir dinletilerine, geleneksel gösteri sanatlarından sohbetlere kadar onlarca etkinlik İstanbullularla buluşturulacak. Ramazan etkinlikleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından Anadolu yakasında 1 milyon 200 bin metrekare alan üzerine kurulan Maltepe Sahili ile, Avrupa yakasında 700 bin metrekare alan üzerine kurulan Yenikapı sahili etkinlik alanında gerçekleştirilecek. İstanbullular bu alanlarda iftar öncesi ve sonrasında düzenlenecek tasavvuf müziği dinletilerinin yanı sıra, tiyatro ve sahne gösterileriyle ramazanı doyasıya yaşayacak.

SULTANAHMET GÖSTERİLERİ VE OSMANLI ŞERBETİ İKRAMI

Sultanahmet Meydanı’nda ilk iftar; 15 bin kişilik dev iftar sofrasında Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan getirilen gerçek top atışıyla binlerce kişi tarafından hep birlikte yapılacak. Ayrıca fetih kutlamalarında da kullanılan yöntemle ses, ışık, görsel animasyon ve seslendirmelerden oluşan ‘video mapping sunumu’ yapılacak. Vatandaşlar Ramazan boyunca, etkinlik alanlarına kurulan çarşılarda, sıcak yemekten tatlılara, simitten Osmanlı şerbetine kadar geleneksel tatların yanı sıra el sanatları ürünlerinden giyime, kitaptan hediyelik eşyaya ihtiyaç duydukları her şeye rahatlıkla ulaşabilecek.

CAMİLER İÇİN MAHYA HAZIRLIĞI

Ramazan ayı boyunca camilerin minelerin arasındaki mahyalar da yanacak. Bunun için de hazırlıklarda son aşamaya gelindi. Mahyalarda gece boyunca ayetler, hadisler, barış ve kardeşlik vb. mesajlar yer alacak. Bu arada bazı merkez camilerinde teravih namazı hatim ile kıldırılacak.

ZAMLI RAMAZAN ALIŞ-VERİŞİ

İstanbullular ise Ramazana hazırlanmayı sürdürüyor. Son zamanlarda birçok ürüne zam gelse de ve Ramazan dolayısıyla bazı fırsatçılar ortaya çıkmış olsa da vatandaş Ramazan alış verişini yapmayı sürdürüyor. İstanbul’da Ramazan alış-verişinin en yoğun olduğu merkez ise her zamanki gibi Eminönü. Kahve kokuları arasında vatandaş kahvaltılıktan kuruyemişi hemen her türlü ihtiyacını buradan giderebiliyor.

ÇEŞİT ÇEŞİT HURMALAR TEZGÂHTA

Kent esnafları da Ramazan hazırlıklarını tamamladı. Özellikle en çok rağbet gören alışveriş merkezlerinden Mısır Çarşısı’nın esnafı, Ramazanın vazgeçilmezi hurma başta olmak üzere sucuk, pastırma, güllaç, zeytin, ceviz ve kuru kayısı gibi ürünleri tezgâh ve raflarına yerleştirdi. Vatandaş Ramazan alışverişine başlarken, çarşıyı ziyaret eden yabancı turistlerin de hurmaya yoğun ilgi gösterdiği görüldü. Ramazan nedeniyle tezgâhlarda hurmanın yaklaşık 10 çeşidi bulunuyor. Ayrıca kuru kayısı, elma ve armut gibi komposto çeşitlerine tezgâhlardaki yerini aldı.(Ali Ulurasba)

 

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.