İSTİB mart ayı meclis toplantısı

İSTİB mart ayı meclis toplantısı
İSTİB Başkanı Kopuz:- "ECB faizi sıfıra çekti, bizim merkez bankamız dünya merkez bankalarının bu hareketlerine adeta kayıtsız kalıyor"- "Bizim merkez bankamız gelişmelere kayıtsız kalarak, faizi değil itibarını sıfırlıyor"- "Ülkemizin mega projeleri gözü

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz politikasını eleştirerek, "Avrupa Merkez Bankası (ECB) faizi sıfıra çekti. Bizim merkez bankamız dünya merkez bankalarının bu hareketlerine adeta kayıtsız kalıyor" dedi.

Kopuz, İSTİB mart ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada TCMB'nin faiz politikalarını eleştirerek, banka yönetiminin dünyadaki gelişmelere kayıtsız kaldığını söyledi. ECB’nin faiz indirimine dikkati çeken Kopuz, "Bütün ekonomi çevrelerinin gözü Avrupa ve AB merkez bankalarının açıklamalarına yönelmiş durumdaydı. Karar açıklandı, AB Merkez Bankası politika faizi olan refinansman faizini yüzde 0,05'ten yüzde 0'a düşürdü, yani 'sıfırladı'. Bankalara uyguladığı mevduat faizini de beklendiği gibi 10 baz puan düşürerek eksi yüzde 0,3'ten eksi yüzde 0,4'e indirdi. AB Merkez Bankası’nın attığı bu adıma ABD Merkez Bankası tarafından 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek toplantıda bir karşılık verilecek. Bunu diğer büyük merkez bankalarının adımları da takip edecek” diye konuştu.

Türkiye’de ise tüm bu uluslararası gelişmelere rağmen Merkez Bankasının faiz indirimi yapmakta zorlandığını ifade eden Kopuz, "Bizim merkez bankamız dünya merkez bankalarının bu hareketlerine adeta kayıtsız kalıyor. Avrupa başta olmak üzere birçok ülke faizleri düşürerek ekonomilerini canlandırmaya çalışıyorlar. Bizde ise bu gelişmeler sanki hiç gerçekleşmemiş gibi davranılıyor" dedi.

Dünyanın birçok merkez bankasının faizleri sıfırladığını, hatta eksi faize geçtiğini hatırlatan Ali Kopuz, "Böylece paranın piyasaya akması sağlanıyor. Bizim merkez bankamız ise bu gelişmelere kayıtsız kalarak, faizi değil itibarını sıfırlıyor" ifadelerini kullandı.


- "Türkiye küresel bir lojistik merkezi haline gelecek"


Konuşmasında G-20 ülkelerinin küresel ekonomik sistemdeki çalkantılar ve finansal alandaki belirsizliklerin de etkisiyle dünya çapında ses getirecek mega projeler yapmaya çekindiklerini belirten Kopuz, bu tip projelerin Türkiye'de tüm hızıyla devam ettiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz pazar günü Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın katılımlarıyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün son tabliyesi konuldu. İnşallah Ağustos ayında da devreye girecek. Avrasya Tüneli’nin çalışmaları sürüyor. Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkeleri Avrupa’ya bağlayacak büyük demiryolu projeleri sürüyor.

Küresel ulaşım ağının entegrasyonu Türkiye’yi olduğundan daha da vazgeçilmez bir konuma taşıyacak. Tüm bu projeler havalimanı projesiyle birleştiği zaman ülkemiz küresel bir lojistik merkezi haline gelecek. Bu açıdan da değerlendirdiğiniz zaman ülkemizin bu mega projeleri gözünü kırpmadan yapabilmesi ekonomimizin ve dolayısıyla ülkemizin gücünü göstermektedir."


- "Türkiye’nin büyüklüğünü içeriden göremiyoruz"


Geçtiğimiz günlerde katıldığı Afrika ülkeleri ziyaretiyle ilgili izlenimlerini de aktaran Kopuz, "Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Afrika ziyaretine katıldım. Bu ziyaretin Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya ile ilişkilerimizi geliştireceğine iş dünyamıza yeni kapılar açacağına inanıyorum. Bu ziyaret sırasında tekrar iftiharla şahit oldum ki, Türkiye dünya mazlumlarının umududur, büyük ve güçlü bir ülkedir. Bu seyahatte bir kez daha anladım ki, biz Türkiye’nin büyüklüğünü içeriden göremiyoruz. Türkiye dışarıdan gerçek büyüklüğü ve gücünde, daha net görünüyor" yorumunu yaptı.


- "AB ile görüşmelerde koz bizim elimizde"


Suriyeli mülteciler konusuna da değinen Ali Kopuz, Suriye’deki savaştan kaçan mülteci sayısının 4 milyon 200 bin civarında olduğunu, bu mültecilerin 2,5 milyonunun Türkiye'de yaşadığını hatırlattı.

Avrupa Birliği ülkelerinin mülteci akınından korktuğunu belirten Kopuz, "Avrupa mülteci krizinden kurtulmak için Türkiye’nin bölgedeki gücünden istifade etmek istiyor. Kamplarda kalan sığınmacılar için Türkiye bugüne kadar 8 milyar dolar civarında bir harcama yaptı. AB ise Türkiye’ye mülteciler konusunda yapacağı yardımları hala pazarlık konusu yapmak istiyor. Türkiye böyle küçük oyunlara gelecek bir ülke değildir. Bu konuda eli güçlü olan biziz, koz bizim elimizde ve bir pazarlık yapılacaksa bu pazarlıkta kuvvetli taraf da biziz" dedi.


- "Bakanlarımızın et fiyatları konusundaki açıklamalarını destekliyorum"


Türkiye'de et ve süt fiyatlarındaki dalgalanmalarla ilgili tartışmalarının hiçbir zaman bitmediğini ifade eden Kopuz, bu tartışmaların artık gündemden çıkması gerektiğini söyledi. Kopuz şunları kaydetti:

"Zamanımızı boşa harcamamıza yol açan kısır tartışmaların sona ermesi için, sayın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlı Faruk Çelik’in açıkladığı tavsiye kararlarını sonuna kadar destekliyorum. Bu kararların uygulanması belki bir yıl bizi zorlayacak, ancak uzun vadede kangren haline gelmiş bu sorunun sağlıklı bir biçimde çözülmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca Maliye Bakanımız sayın Naci Ağbal’ın et KDV oranlarının düşürülebileceğine yönelik açıklaması da umut verici. Et KDV oranlarının düşürülmesi fiyatların azalmasını en hızlı biçimde sağlayacaktır."

Ekonomi yönetiminin et fiyatları konusunda özel sektörün hassasiyetlerinin farkında olduğunu anlatan Kopuz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının temsilcileri ile çeşitli vesilelerle bir araya geldiklerini, Bakanlığın sorunlara vakıf olduğunu ve doğru çözüm önerileri üretmek için her kesimin görüşünü aldığını söyledi.

Bakanlığın bilgi ve birikiminin et ve süt fiyatlarını dengeye oturtacak durumda olduğuna inandığını belirten Kopuz, "Bakanlığımızın son zamanlarda et ve süt fiyatlarındaki dalgalanmalarla ilgili açıkladığı tüm tedbirlerin ve tavsiye kararlarının sorunun çözüme katkıda bulunacağına inanıyorum. Evet, bu tavsiye kararlarını uygulamak zordur. Bu kararlar başta tüccar olmak üzere bazı kesimler için 'acı reçete' olacaktır. Ancak bu kararlara bir yıl dişimizi sıkıp uyarsak, sorunun çözüleceğine de inanıyorum. Yıllardır bir türlü çözülemeyen ve radikal tedbirler alınmazsa çözülmesinin de mümkün olmadığı anlaşılan bu sorunun halledilmesi için biz tüccarlar da elimizi taşın altına koymak ve fedakarlık yapmak zorundayız" diye konuştu.

Öte yandan tarım ürünlerinin üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar fiyatının çok yükseldiğini de ifade eden İSTİB Başkanı Ali Kopuz, bu konuda da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çalışmaları olduğunu hatırlattı.

Üretici ile tüketici arasındaki maliyet kalemlerinin aşağıya çekilmesine dönük alınacak tedbirlerle ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığının çalışmalarını da yakından takip ettiklerini belirten Kopuz, “Bu konudaki görüşlerimizi ilgili birimlere ilettik” dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.