Mehmet Emin Bozkulak

Mehmet Emin Bozkulak

İSTİHDAM TEŞVİKLERİNDE MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI (2)

İSTİHDAM TEŞVİKLERİNDE MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI (2)

İstihdam sorunun altında yatan en önemli nedenlerden biri de ''mesleksizlik''dir. Ülkemizde vasıfsız işgücü fazlalığı olduğu görülmekte diğer yandan firmalar da kaliteli eleman bulma sıkıntısı çekmektedir.

Bu kapsamda işgücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla geçtiğimiz yıllarda başarıyla uygulanan ve tamamlanan “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi”  ciddi bir açığı kapatmaya yardımcı olmuştur.

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (Umem) Beceri’10 Projesi, bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği idi.  İşsizliğe çözüm getireceğine inandığım bu projenin bir sonraki aşamasının önümüzdeki dönemde  hayata geçeği kanısını taşımaktayım.

Yine başa bir program olan “İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI” na kısaca değinirsek  şu destekler karşımıza çıkıyor.

  • En az 2 sigortalı çalışanı olan özel sektör işyerlerinde uygulanmaktadır.
  • Katılımcı sayısı, 2 – 10 kişi arasında çalışanı olan işyerleri için 1 kişi, 11 ve daha fazla çalışanı olan işyerleri için çalışan sayısının %10’u kadardır.
  • Eğitim süresince  katılımcıya  İŞKUR  tarafından  günlük  harçlık ödemesi  yapılır.
  • Eğitim   süresince  katılımcının Genel  Sağlık Sigortası, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta Primleri İŞKUR tarafından  karşılanıyor.
  • Katılımcı  günlük  en  az  5  en  fazla  8  saat,  haftada  45 saat, toplamda  maksimum  160 fiili gün işyerinde çalışarak deneyimini artırıyor.
  • Katılımcı kişi tecrübe kazanırken, işveren maliyeti olmayan işçi adayını tanıyarak ve işyerinde çalıştırarak istihdam edeceği kişiyi kendisi yetiştirmiş olmaktadır.

İstihdam zorunluluğu yoktur.  Eğer eğitim programından 1 yıl içerisinde  tekrar yararlanmak istenirse, daha önce programa katılan kişilerin %20’sinin herhangi bir firmada en  az  60  gün  istihdam  edilmiş  olması  gerekmektedir. (veya program başvurusunda bulunan firma ilk programa katılanların en az  %20’sini kendi bünyesinde istihdam edeceğini taahhüt edebilir)

Bu eğitim programı çerçevesinde üniversite öğrencileri de katılımcı olabiliyor.

Hem işverene, hem de işçiye çalışmak isteyen tüm kesime destekler  sürekli veriliyor,  yeter ki işçi ve işverende çalışma isteği ve arzusu olsun, her türlü destek ve imkân ülkemizde mevcuttur. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Emin Bozkulak Arşivi
SON YAZILAR