İtalya'da kaybolan Tunuslu yasa dışı göçmenler

İtalya'da kaybolan Tunuslu yasa dışı göçmenler
Yurtdışında Mahsur Kalan Tunuslular Derneği Başkanı Bin Recep:- "Resmi rakamlara göre, yasa dışı yollarla İtalya'ya gitmek üzere 2011-2015 yılları arasında Tunus'tan ayrılan 504 kişinin kayıp olduğu söyleniyor. Ancak gerçek rakam 20 bin ila 30 bin arasınd

TUNUS (AA) - Tunus'taki Yurtdışında Mahsur Kalan Tunuslular Derneği Başkanı Muhammed İkbal bin Recep, yasa dışı yollarla İtalya'ya gitmek üzere ülkeden ayrılan 20 bin ila 30 bin arasındaki Tunuslunun kaybolduğunu iddia etti.

AA muhabirine konuşan Bin Recep, "Resmi rakamlara göre, yasa dışı yollarla İtalya'ya gitmek üzere 2011-2015 yılları arasında Tunus'tan ayrılan 504 kişinin kayıp olduğu söyleniyor. Ancak gerçek rakam 20 bin ila 30 bin arasında değişiyor" dedi.

Bin Recep, "Tunus'taki devrim günlerinden bu yana İtalya'da kaybolan Tunusluların gizemini çözmek zorunlu bir hal aldı. Bu durumun sürmesi ve bir sır haline gelmesi birçok aileyi perişan ediyor" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl İtalya'ya yasa dışı yollarla geçmeye çalışan ancak kaybolan kişiler konusunun aydınlatılması ve soruşturulması için bir komisyon kurulduğunu aktaran Bin Recep, "Bu komisyon 4 yıl boyunca yapılan baskılardan sonra kuruldu. Ancak sistematik şekilde faaliyet göstermiyor. Üyelerin farklı görevleri de bulunuyor. Bu nedenle sadece belirli vakitlerde komisyondaki görevlerini yapabiliyorlar ve kayıpların ailelerini dinliyorlar" diye konuştu.

Bin Recep, kayıp Tunuslular dosyasının yetkililerin önemsediği konuların en alt sıralarında yer aldığını kaydederek, şunları söyledi:

"Bu konuda çok büyük bir belirsizlik var. Eğer İtalya'da yasa dışı göçmenler varsa neden bunları açıklamıyor. Tunuslu göçmenler oraya gittiklerinde kimliklerini açıklamıyor. Ancak parmak izleri vasıtasıyla kimlikleri tespit edilebilir."

- İtalya’ta giden oğlundan 5 yıldır haber alamıyor

Öte yandan yasa dışı yollarla İtalya'ya geçen oğlundan 5 yıldır haber alamayan anne Latife Şuveyh, "Bir anda oğlumu kaybettim. Oğlum yasa dışı göçten hiç söz etmiyordu. Belçika'daki bir şirketle sözleşme imzalamayı bekliyordu. Beklemekten bezdi ve tüm kapılar yüzüne kapanıyormuş gibi hissetti" diyerek oğlunu göçe zorlayan sebepleri anlattı.

Kaybolduğunda 24 yaşında olan oğlu Sabri Suli'nin üniversite mezunu olduğunu söyleyen anne Şuveyh, "İlk başta oğlumun gitmesine şiddetle karşı çıktım. Sonra bir an zayıf düştüm ve kabul ettim. Pişmanlık duyuyorum" dedi.

Şuveyh, diğer oğlunun bir İtalyan televizyon kanalında kardeşi Sabri'yi Lampedusa adasına gidenlerin görüntülendiği bir programda gördüğünü ve fotoğrafını çektiğini, kendisinin de onun Sabri olduğundan emin olduğunu kaydetti.

- “Gençleri göç teknesine binmeye zorlayan sebep fakirlik ve İşsizlik"

Oğlu kayıp olan diğer bir Tunuslu anne Fatıma el-Kesrani ise oğlu Remzi Velhazi'nin 1 Mart 2011'de 21 kişiyle beraber kendisinden gizli olarak yasa dışı yollarla İtalya'ya gittiğini söyledi. Kesrani, oğlu gittikten 1 gün sonra bilmediği bir numaradan arandığını, telefona cevap verdiğini ancak karşı taraftan bir ses gelmediğini belirtti.

Kesrani, "Oğlumu ve yaşıtı diğer gençleri göç teknesine binmeye zorlayan sebep fakirlik ve işsizlik" değerlendirmesinde bulundu.

Kesrani, Tunus Sosyal Politikalar Bakanlığı önünde kayıp aileleriyle beraber eylem yaptıkları esnada, İtalya'daki tutuklu göçmenlere ilişkin rapor hazırlayan 2 gazetecinin yanına gelerek, oğlu Velhazi'yi İtalya’daki bir merkezde tutukluların arasında gördüğünü haber verdiğini anlattı.

Tunus Göç ve Yurtdışındaki Tunuslular Devlet Bakanı Hüseyin el-Ceziri, ilgili makamların yasa dışı göçün ardından kaybolan kişilere ilişkin iki yıl önce bir liste hazırlandığını ve bunların yaklaşık 500 kişi olduğunu söylemişti. Ceziri, bu isimlerin sorumluluklarını yerine getirmeleri için Birleşmiş Milletler'e (BM) ve Avrupa Birliği'ne gönderileceğini açıklamıştı.

Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi de geçen hafta gerçekleştirdiği İsviçre ziyaretinde yasa dışı göç konusuna değinmiş, devrimin ardından İtalya'nın Lampedusa adasına 22 bin Tunuslunun geçtiğini belirtmişti. İtalya ile bu konuda her iki tarafı da tatmin eden bir anlaşma imzalandığını kaydeden Sibsi, bu anlaşmaya rağmen İtalya'nın 2015 yılında sadece 80 Tunusluyu kayıt altına aldığı bilgisini paylaşmıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.