İtalya’da Renzi Yeniden Partisinin Lideri Oldu

İtalya’da Renzi Yeniden Partisinin Lideri Oldu
Matteo Renzi, iktidardaki Demokrat Partinin başına geçti

ROMA (AA) - İtalya’da koalisyon iktidarının büyük ortağı konumundaki Demokrat Parti’de (PD) genel sekreterliğe yeniden Matteo Renzi seçildi.

Ülkede geçen yıl aralık ayındaki anayasa değişikliği referandumunu kaybettikten sonra önce başbakanlıktan, ardından da şubat ayında parti liderliğinden ayrılan 42 yaşındaki Renzi, birkaç aylık aranın ardından yeniden siyasete döndü.

İtalya’da geçen hafta ülke çapında başbakan adayını belirlemek üzere yapılan ön seçimde kullanılan yaklaşık 2 milyon oyun yüzde 70’ini almayı başaran Renzi, bugün de partisinin olağanüstü genel kurulunda genel sekreterliğini resmen ilan etti. Bin delegeden 700’ün oyunu alan Renzi, kendisine karşı adaylık yarışı veren rakipleri Adalet Bakanı Andrea Orlando ve Puglia Bölgesel Yönetim Başkanı Michele Emiliano’yu geride bırakarak seçimi kazandı.

Renzi, zafer konuşmasında, tam da 5 ay önce bugün ağır referandum yenilgisi sebebiyle istifa ettiğini anımsatarak, "Bugün, korkusu olmayan, merkezinde insanı düşünen halkın deneyimi, yeniden oyuna giriyor" dedi.

Genç lider, partisinden olan Başbakan Paolo Gentiloni ve hükümetine desteğinin süreceğini belirtti.

Renzi, seçim yasası konusunda da PD’nin "günah keçisi" olamayacağını çünkü PD’nin üzerine düşeni geçen referandumda yaptığını, şu andan itibaren referandumda "hayır" kullananların bu konudaki tekliflerini sunmaları gerektiğini söyledi.

Matteo Renzi, Orlando ve Emiliano’ya da teşekkür ederken, "birlikte çalışalım" mesajı verdi.

Ülkedeki son anketlerde, ana muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi’nin Demokrat Parti’nin 2 puan kadar önüne geçtiğini ortaya koymuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.