İtalyan mafyasının sıradışı tehdit yöntemleri

İtalyan mafyasının sıradışı tehdit yöntemleri
İtalya'da son günlerde yaşanan gelişmeler, ülkenin en az makarna ve pizzası kadar meşhur mafyasının halen ne kadar yaygın ve güçlü olduğunu ortaya koydu.

Geçen hafta, 'Ndrangheta mafyasıyla bağlantılı oldukları şüphesiyle 40 kişinin gözaltına alınması İtalya'nın yanı sıra tüm dünyada da haber oldu. İtalya'da neredeyse olağan hale gelen mafya operasyonları içinde bu son baskını öne çıkaran unsurlardan biri de, gözaltıların büyük kısmının ülkenin kuzeyinde yapılmış olmasıydı.

Gözaltılar, Güney İtalya'daki Calabria'da doğan 'Ndrangheta'nın ülkenin kuzeyine de ne kadar yayılmış olduğunu gösteriyordu.

Yıllık gelirinin 53 milyar euro'ya ulaştığı tahmin edilen 'Ndrangheta'nın sadece İtalya'da değil, ülke sınırları dışında da etkili olduğunu gösteren bir haber de İtalya'nın kuzey komşusu İsviçre'den geldi.

İtalyan La Repubblica gazetesinin haberine göre, İsviçre'de 'Ndrangheta'nın gittikçe daha fazla zemin kazanması üzerine İsviçre polisi, Calabria lehçesinden çeviri yapabilecek tercüman aramaya başladı.

Habere göre, geçen günlerde Zürih yakınlarındaki Frauenfeld'de mafya babalarının bir toplantısını dinleyen İsviçre polisi, Calabria lehçesindeki konuşmaları anlayacak tek bir polis memuru bile bulamadı.

İtalyan kökenli polislerin bile konuşmaları anlamaması üzerine İsviçre polisi, ülkedeki edebiyat fakültelerine ilan asarak Calabria lehçesinden çeviri yapabilecek tercüman aramaya başladı.

Özellikle telefon dinlemelerini deşifre etmekle görevlendirilecek tercümanlara saatte 60 euro maaş ödenecek.

'Tehdit eden' papağan

İtalya'nın en ünlü mafya örgütlerinden Camorra da "orijinal" tehdit yöntemleriyle geçen haftanın en çok konuşulan konularından bir oldu.

Napoli ve çevresinde üslenen Camorra'ya bağlı bir ailenin evine yapılan baskında çok sayıda egzotik hayvan ele geçirildi.

Aralarında bir timsah ve bir kaplanın da bulunduğu bu hayvanlarının Camorra tarafından tehdit ve baskı aracı olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.

Mafya babalarının, rakiplerini ya da haraç ödemeyenleri "Ya parayı ödersin ya da timsaha yem olursun" diye tehdit ettiği belirtiliyor.

Evde bulunan iki papağanın da mafya tarafından kirli işlerde kullanıldığı, "Şimdi seni vuracağım", "Ne kadar istiyorsun?" gibi cümleleri ezberlemiş olduklarından anlaşılıyor.

Yargıca cenaze ilanlı tehdit

Roma yakınlarındaki Latina kentinde, bir mafyayla mücadele yargıcına yönelik sıradışı ölüm tehdidi de örgütlerin ne kadar pervasızca hareket etme cesaretine sahip olduğunu gösteriyor.

Latina'daki mafyayla mücadele yargıcı Lucia Aielli, çocuklarının okuluna asılmış bir cenaze duyurusunda kendi adının yazılı olduğunu gördü.

İlanda "zamansız bir şekilde ölen" Aielli'nin cenaze törenin gelecek hafta yapılacağı duyuruluyordu. Aynı ilan, Aielli'nin çalıştığı mahkeme binasının kapısına da asılmıştı.

Cenaze ilanlı tehdidin kendisini sarstığını itiraf eden Yargıç Aielli, "Sanki birileri her hareketimi takip ediyormuş gibi hissediyorum. Ama bu bizim işimizin bir parçası" dedi.

Napoli mafyası Camorra hakkında bir kitap yazdıktan sonra ölüm tehditleri alan ve polis koruması altında yaşayan gazeteci-yazar Roberto Saviano da mafyanın halen büyük etki ve desteğe sahip olduğunu söylüyor.

Yaklaşık 2 hafta önce yapılan bir duruşmada, Saviano'yu tehdit etmekle suçlanan iki mafya babası aklanmış ve sadece avukatları suçlu bulunmuştu.

Saviano bunun üzerine La Repubblica'da yazdığı makalede, "Bunu söylediğim için üzgünüm ama bunca zor ve karmaşık yıldan sonra, ülkenin "en güçlü" bölümünün aslında mafya karşıtı olmadığı izlenimine sahibim.

Tersine ülkenin yalnızca küçük bir azınlığı mafya karşıtı" tespitinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.