İthal etin ömrü 3 ay olur

İthal etin ömrü 3 ay olur
Türkiye genelinde sadece 2 market zincirinde satılmaya başlayan ‘ucuz et’ uygulamasına yerli üreticiden tepki gecikmedi.

Yerli üretici, ‘ithal et’ uygulamasının ülke ekonomisine zarar vereceğini belirterek, ithal etin tezgahlarda sadece 3 ay kendine yer bulacağını söyledi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ithal edilen ucuz etlerin, satışı belirlenen market zincirlerinde satılmaya başlandı. 81 ilde satış noktası olan marketler, KDV dahil kıymanın kilogramını 29 lira ve kuşbaşı etin kilogramını da 31 liradan satılıyor. Günün ilk saatlerinde A101 ve BİM marketlerine akın eden vatandaşlar ucuz et alma şansını yakalıyor. Yaşanılan bu durum yerli üretici ve kasapların tepkisine yol açtı. Yılmaz Et Market ve Besicilik sahibi Ümit Yılmaz, kasapların yerli üreticinin yanında olduğunu belirterek, ithal etin tezgahlarda sadece 3 ay kendine yer bulacağını söyledi.

YERLİ ÜRETİCİNİN KAPISINI ÇALACAKLAR

Ne kadar satışımız düşerse düşsün ithal ete sıcak bakmayacaklarını belirten Yılmaz, “İthal etle garibanın bu işten faydalanacağını sanmıyorum. Marketlerde satılan ithal et öğlene kadar bitiyormuş. Garibanın düşünüyorlarsa 31 TL’ye değil 24 TL satsınlar. Sürekli 31 TL’ye et satamazlar. İthal et tezgahlarda kendine sadece 3 ay yer bulur. Ondan sonra tekrar yerli üretim etler satılmaya başlar. Yarın bir gün boşluk olduğunda yerli üreticinin kapısını yine çalacaklar. Yani anlayacağınız dökme suyla değirmen dönmez. Yıllardır ithal et uygulaması yapılıyor. Geçmişe baktığımız zaman başarı oranı yakalanmadı. Bu durumdan kasaplar etkilenmez. Kasaplar ve besiciler her zaman yerli üreticinin ve vatandaşın yanındadır” dedi.

BELKİ DE KOMPLO DÜZENLİYORLAR

Yerli etin ithal etten daha lezzetli ve güvenirliliği olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Biz hayvanlarımızı yoncayla besliyoruz. Kendi yaptığımız rasyon yemlerle bakıyoruz. Bir de biz bunun satışını yapıyoruz. Güvenli bir şekilde satıyoruz. Ben bunu müşteriye satarken içim rahat çünkü kestiğim hayvanın nasıl olduğunu biliyorum. İthalin nasıl kesildiğini, nasıl geldiğini, nasıl bakıldığını bilmiyoruz, belki de komplo düzenliyorlar. Ben kesinlikle o eti satmam da yemem de. Müşterilerden talep bile yok. Yüzde 70 halkımız yerli etten yana. Riske atmayın, et alacak gücünüz varsa güvendiğiniz kasaplardan tercih edin” diye konuştu.

BUNLAR BÜYÜK BİR MALİYET

Yerli et fiyatlarında yaşanan en büyük artışın yemden kaynaklandığını kaydeden Yılmaz, “Yerli üreticiye en başından yapılacak destek, yem fiyatlarının düşürülmesidir. Mazot fiyatlarını düşürsünler. Bunlar büyük bir maliyet. Eğer bunları yaparlarsa üretici maliyeti düşürür. İşte o zaman ithal ete gerek kalmaz. Hükümet besicileri karşısına alırsa biz de dükkanları kapatmak zorunda kalırız. Döngünün sağlanması için hükümetin besicilerin, kasapların yanında olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

3-4 TL ARASINDA İNDİRİM OLDU

İthal etin tezgahlara gelmesiyle birlikte kasapların yerli et fiyatlarını düşürüyor söylentilerinin asılsız olduğunu belirten Yılmaz, “İthal ile alakalı düşüş meydana gelmedi. Kurbandan çıktık ondan bir indirime gittik. İthal gelse de gelmese de bu indirime gidecektik. 3-4 TL arasında bir indirimimiz var. Kaburga sarması 42 TL’ye satarken şuan 38 TL, kuşbaşını 45 TL satıyorduk şuan 40 TL, biftek fiyatlarını 55 TL’den 50 TL düşürdük. Hazır kıyma satmıyoruz. Müşterinin isteğine göre hangi parçadan isterse çekip satıyoruz. Fiyatlarda 3-4 TL arasında indirim oldu, bu olacaktı zaten. Kurban sonu her yıl olduğu gibi bu sene de indirim yaptık” dedi.

YERLİ MALI YURDUN MALI

Bir diğer kasap Şahin Şimşek ise, “Bu durum kasapları değil üreticiyi, vatandaşları da olumsuz yönde etkiler. Vatandaşlar kaliteli ete baksın. İslami şartlarda kesilen ürünleri tercih etsinler, şuandaki ithal etin yerle etin verdiği tadı ve lezzeti vereceğini düşünmüyorum. Devletin üreticiyi desteklemesini bekliyoruz. İthal etin vatandaşların tercih etmesindeki tek neden sadece ucuz olması. İthal eti bugüne kadar dükkanıma koymadım koymamda. İthale hayır diyoruz. Yerli malı yurdun malı. Bu ithal etin fiyatları 1-2 TL aşağıya çekmesi oldu ama daha da fazla indirim olmaz. Girdi fazla olduğu için üreticiyi de düşünmesi lazım. Üreticiyi desteklemezsek dışa bağlı kalırız” dedi.

VATANDAŞLARIN KAFASI KARIŞIK

Kimi vatandaşlar ise ithal etin yanında olurken, kimisi ise yerli üretiminin ülke ekonomisine can verdiği görüşü içinde. Tüketici Hasan Gümüş; Sırbistan’dan gelen eti tercih edeceğini belirterek, iç piyasadaki fiyatların durulması için ithal etin de raflarda olması gerektiğini söyledi. Bir diğer tüketici Ömer Taşar ise, yerli etin lezzetli olduğunu daha çok yerli et tercih etmeye özen gösterdiğini kaydetti. Belirlenen marketlerde et satışları sabah saatlerinden itibaren tüketicilerin yoğun talebiyle karşılaşıyor. Öğlen saatlerinde ithal etler tükenmiş oluyor. Market çalışanları ise yaşanılan yoğunluktan memnun.

(Haber: Uğur Sarı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.