İTO Meclis toplantısı

İTO Meclis toplantısı
İTO Başkanı Çağlar:- “Endüstri 4.0’ı tartışmamız gerekiyor. Ne kadar yapılmalı, yapıldığı zaman neler getirecek, ne kadar faydası olacak. Dünya ticaret hacmindeki payımızı artırmalıyız”

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, “Endüstri 4.0’ı tartışmamız gerekiyor. Ne kadar yapılmalı, yapıldığı zaman neler getirecek, ne kadar faydası olacak. Dünya ticaret hacmindeki payımızı artırmalıyız” dedi.

Çağlar, İTO nisan ayı meclis toplantısındaki konuşmasında, New York'ta girişimcilerle, yatırımcılarla ve astrofizikçilerle yapılan bir toplantıda, önümüzdeki 10 yılda, geride kalan 55 yılda olduğundan daha fazla ilerleme kaydedebileceğinin açıklandığını bildirdi.

İbrahim Çağlar, "Peki bizler bu değişim hızına hazırlıklı mıyız? Siyaset, başkanlık sistemini konuşurken, biz iş dünyasının Endüstri 4.0’ı tartışmamız gerekiyor. Ne kadar yapılmalı, yapıldığı zaman neler getirecek, ne kadar faydası olacak. Bunların üzerinde çalışmamız gerekiyor. Çünkü oraya doğru gidiliyor. Dünya ticaret hacmindeki payımızı artırmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Çağlar, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü ile İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin işbirliğinde hazırlanan İstanbul Kreatif Ekonomi Raporu hakkında da bilgiler verdi.

Bu raporun, kreatif sektörler açısından bir şehir ölçeğinde yapılmış dünyadaki ilk çalışma olduğuna işaret eden Çağlar, "Mimarlık, yazılım, medya, sahne sanatları gibi İstanbul'a ilişkin yol haritasını gösteriyor. İstanbul Kreatif Ekonomi Raporu, şehrimizin ekonomik potansiyeline ve yenilikçiliği adına farklı bir pencere açıyor. Ayrıca İstanbul’daki yayıncılarla beraber Kitapkent kurulması çalışmasını yapıyoruz.” diye konuştu.

Çağlar, yurtdışı odaklı faaliyetler açısından çok daha yoğun bir döneme girdiklerini belirterek “Uluslararası ilişkilere bakış ekonomideki rakamlara bakışa benzer. Her ikisi de sürekli değişir. Mühim olan her yeni durumda Konum alabileceğimiz esnekliğe sahip olmamızdır. Bu anlamda hedeflerimizi belirlerken, Uluslararası ilişkilerin mevcut durumundan çok ülkemizin ve üretim kapasitemizin potansiyelini göz önünde bulundurmak zorundayız.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD temasları hakkında bilgiler de veren Çağlar, şunları kaydetti:

“ABD’de üst düzey temasların yanında, dünyanın en büyük yatırımcılarıyla önemli görüşmeler gerçekleştirildi. Amaç burada buydu. Milyar dolarlık anlaşma ve yatırımlara imza atan dev şirketlerin Türkiye ekonomisine olan ilgisi Amerika'nın Türkiye'ye büyük yatırım iştahını gösterdi. Bu yatırım potansiyeli; yaptığımız ikili görüşmeler neticesinde çok daha hızlı şekilde hayata geçecektir. Yarın Washington'da Amerika'da yatırım fırsatları toplantısı var. Büyük bir organizasyon. Teşvik sistemleri hakkında bilgiler verilecek. Üniversiteden bir danışmanımızı o toplantıya katılacak.

AB ve ABD arasında süren görüşmeler var ve bu görüşmelerin hedefinde serbest ticaret tesis edilmesi bulunuyor. Dünyanın iki büyük ekonomik alanı arasındaki ticaret hattında Türkiye'nin konumu ve yeri tartışılmaz öneme sahip. Hiç kuşkusuz transatlantik ticaret ve yatırım ortaklığının küresel refah ve barış adına başarılı olması için Türkiye'yi de kapsaması gerekiyor ."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.