İzmir'de Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

İzmir'de Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin 270 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi- Davanın müştekilerinden tümamiraller Hasan Nihat Doğan ve Aydın Şirin dinlendi

İZMİR (AA) - İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturmanın ardından 270 sanık hakkında açılan davada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanı Tümamiral Hasan Nihat Doğan ile Foça Amfibi Görev Grup Komutanı Tümamiral Aydın Şirin mağdur olarak ifade verdi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın görülmesine Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Darbe girişiminin yaşandığı gece Foça'daki Deveboynu Askeri Tesisleri'nde Amfibi Deniz Tugay Komutanlığı'nda görevli bazı askeri personel tarafından derdest edilen tümamiraller Doğan ve Şirin, kendilerini rızası dışında kaçıran sanıklardan şikayetçi olduklarını ve davaya müdahil olmak istediklerini dile getirdi.

Görev yaptığı Ankara'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) ifade veren Tümamiral Doğan, tatil için geldiği Foça'daki askeri tesislerde 15 Temmuz akşamı Tümamiral Şirin'in evinde ailesiyle yemekte olduğunu, saat 22.00'den sonra ülkedeki askeri hareketliliğe ilişkin haberleri görmelerinin ardından olayları anlamaya çalıştıklarını fakat bunun bir darbe girişimi olduğunun akıllarına hiç gelmediğini beyan etti.

Tutuklu sanık eski Albay Alican Özcan'ın başını çektiği 3-4 kişilik bir ekibin yanlarına gelerek, "Genelkurmay Başkanlığının emriyle sizi daha güvenli bir yere götüreceğiz." şeklinde ifadesi üzerine apar topar farklı araçlara bindirildiklerini iddia eden Tümamiral Doğan, "Nereye gidiyoruz?" diye sorduğu grubun sessiz kalarak soruya cevap vermediğini dile getirdi.

Foça'dan yola çıktıklarında araçtakilerin cep telefonundan gelişmeleri takip ettiğini ancak darbe girişimine ilişkin herhangi bir bilginin paylaşılmadığını ileri süren Tümamiral Doğan, Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'na geldiklerinde nizamiye kapısından hemen içeri giremediklerini, birkaç dakika bekletildikten sonra komutanlığa girebildiklerini kaydetti.

Tümamiral Şirin'le neden buraya getirildiklerine ilişkin bilgi sahibi olmadıklarını, Anıtkabir ya da eski Boğaziçi Köprüsü'ne yönelik bir terör saldırısı olduğunu düşündüğünü öne süren Tümamiral Şirin, komutanlıktaki misafirhaneye çıkartıldıktan bir süre sonra bahçeye indiklerini belirterek, "Eli silahlı askerler sürekli bizi takip ediyordu. Hatta o esnada Tümamiral Şirin takipteki bir askere 'Evladım beni mi vuracaksın?' diye serzenişte bulundu. Sonra 5-6 kişilik bir Muharebe Arama Kurtarma (MAK) ekibi bize doğru hızla koşarak geldi. İkimizi de yere yatırarak ters bir şekilde kelepçelediler. Emrin kimin verdiğini bilmiyorum. Sonra Palaz Misafirhanesi'ne çıkarttılar tekrar. İkimizi de ayrı ayrı odalara koydular. Sabaha kadar bu şekilde bekledik." ifadelerini kullandı.

Bazı askerlerin, 16 Temmuz sabahı saat 07.00 sıralarında kendilerini güvenlik nedeniyle başka bir yere nakledeceklerini belirterek odadan aldıklarını, helikopter pistine götürdüklerini beyan eden Tümamiral Doğan, "Normalde bir helikopterin 5-6 dakikada havalanması gerekiyor. Ancak 15-20 dakika pistte bekledik, kalkış olmadı. Bir terslik olduğunu anladık. Araçlarla piste gelen başka askerler, pilotlara helikopterlerin susturulması emri verdi. Sonra helikopterlere doğru silahlarını yönelttiler. Kurtarıcı ekip, bizi misafirhaneye götürdü. Sonra da güvenli bir helikopterle Çiğli'den Foça'ya gönderildik." şeklinde beyanda bulundu.

Tümamiral Şirin ise o gece yaşananlara ilişkin Tümamiral Doğan'ın ayrıntılı bir anlatım yaptığını belirterek, "Foça'dan Çiğli'ye giderken, araçtakiler cep telefonlarına bakarak, darbe girişimini kastederek, 'Bak, haberler de düşmeye başladı.' diye konuştuklarını duydum. Kanunsuz emri yerine getirmekle suç işlediklerini, bunun yanlış olduğunu, daha sonra davacı olacağımı araçtakilere söyledim, bunu da birkaç kez tekrar ettim." dedi.

Doğan ve Şirin'in beyanlarının ardından, mahkeme heyeti iki tümamiralin derdest edilme olayına ilişkin Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki güvenlik kamera görüntülerini izlettirerek, yaklaşık 2 saat süren teşhislerde bulundu.

Mahkeme heyeti, Doğan ve Şirin'in davaya katılma talebinin kabulüne karar vererek, duruşmaya yarına kadar ara verdi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.