İzmir'deki "Askeri Casuslukta Kumpas" Davası

İzmir'deki "Askeri Casuslukta Kumpas" Davası
"Askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin, haklarında dava açılan sanıkların yargılanmasına devam edildi

İZMİR (AA) - İzmir'deki "askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisindeki mensupları hakkında açılan davada, 48'i tutuklu 23'ü firari 102 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt alınan duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

Yoklamanın yapılmasının ardından bir avukat, telefonlarının duruşma salonuna alınması ve duruşma salonunda tavanda bulunan mikrofonların adil yargılama hakkını zedelediği iddiasıyla kaldırılması yönünde talepte bulundu.

Mahkeme heyeti iki talebi de reddettikten sonra sırasıyla iddianamede sanıklar hakkında yer alan suçlamaları okudu.

İddianamede sanıklar hakkında "tanık ifadeleri", "telefonunda ByLock kaydı bulunma", "talimat üzerine Bank Asya hesabı açtırma", "Bank Asya hareketleri", "FETÖ'yle iltisaklı dernek, vakıf ve kuruluşlara ilişkin kayıtlar" suçlamaları yer aldı.

Mahkeme heyeti iddianamenin okunmasının ardından sanık ve avukatlarına tahliye taleplerine ilişkin beyanlarını sordu.

Tutuklu sanık Ali Oğuz Kamalak, birinin söylediği sözler yüzünden tutuklu olduğunu iddia ederek ortada hiçbir delil yokken ihraç edildiğini ileri sürdü.

Tutuklu sanık Çetin Coşkun, örgüt yöneticiliği iddiasını reddettiğini belirterek, "Ben bir öğretmenim, terörist değilim. Sempatizanı bile değilim." dedi.

Söz hakkı alan diğer sanıklar da benzer beyanlarda bulunarak tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti taleplerin devamının sonraki celse dinlenilmesine ve sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'nın hazırladığı 697 sayfalık iddianamede, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen, gazeteci Tarık Toros, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce, eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Demirağ, FETÖ/PDY'nin üst düzey yöneticileri Mehmet Ali Büyükçelebi, Mehmet Ali Şengül, Mehmet Hanefi Sözen, Naci Tosun ve İsmail Büyükçelebi'nin bulunduğu 48'i tutuklu 23'ü firari 102 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddeleri kapsamında, "Silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği" suçlamaları yer alıyor.

İddianamede, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada yargılanmalarının ardından beraat eden sanıkların bir kısmı ile emekli askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel'in de bulunduğu 98 müşteki yer aldı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.