İzmit Pişmaniyesi Bayramda Damakları Tatlandıracak

İzmit Pişmaniyesi Bayramda Damakları Tatlandıracak
Sade, kakaolu, çikolatalı ve fıstıklı başta olmak üzere 100'den fazla çeşitte üretilen İzmit pişmaniyesi, bayramda misafirlere ikram edilmeyi bekliyor- Kocaeli'deki imalatçılar, Ramazan Bayramı için 100 ton pişmaniye üretecek- İzmit Pişmaniyesini Koruma v

KOCAELİ (AA) - ŞAHİN OKTAY - Türkiye'nin tescilli lezzetleri arasında yer alan İzmit pişmaniyesi, Ramazan Bayramı'nda misafirlere ikram edilecek. Kentteki firmalar, bayram dolayısıyla 100 ton pişmaniye üretecek.

Osmanlı döneminden bu yana İzmit'te üretilen pişmaniye, hafifliği, doğallığı ve sindirim kolaylığıyla Ramazan Bayramı'nda şeker, çikolata ve baklavaya alternatif lezzet sunuyor. Bayram siparişlerini yetiştirmek için yoğun mesai yapan imalatçılar, 100 ton pişmaniye üretecek.

İzmit Pişmaniyesini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanın saray tatlısı pişmaniyenin satışı açısından bereketli bir ay olduğunu söyledi.

Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla siparişlerin de arttığını belirten Şahin, "Pişmaniyeciler için Ramazan Bayramı mutluluk ayı diyebiliriz. Ramazanın bereketli bir ay olması bize de bol kazanç olarak yansıyor." dedi.

Şahin, Kocaelililerin bayramda il dışına çıkarken hediye olarak pişmaniye götürmelerinin üretimi ciddi derecede arttırdığını vurgulayarak, "İzmit Pişmaniyeciler Derneği olarak son 15 günde 100 tona yakın pişmaniye üretmeyi planlıyoruz. Artı siparişler buna dahil değil. Bunun 20 tona yakını da ihracat olarak planlanıyor." ifadelerini kullandı.

- "100'den fazla çeşidi var"

Pişmaniyenin 100'den fazla çeşidi bulunduğunu fakat sade, kakaolu, fıstıklı, çikolatalı pişmaniyenin ana çeşitler olduğunu anlatan Şahin, "Paketler, 100 gramdan başlayıp, ellişer gram aralıklarla artıyor. Saray helvalarıyla olan pişmaniyelerimiz var. Saray helvası çeşitlerimiz var. Tüketicilere bol çeşit sunuyoruz." diye konuştu.

Şahin, pişmaniyenin çok hafif ve ağızda dağılmasıyla yemesi keyif veren bir tatlı olduğunu belirterek, "Ustasından mıdır, havasından mıdır, suyundan mıdır Türkiye'de diğer illerde üretilen hiçbir pişmaniye İzmit pişmaniyesinin yanına bile yaklaşamıyor. Hem üretim koşulları hem bizim kullandığımız hammaddeler açısından hem de ustalarımızın gönül sevgisini birleştirdiğimizde İzmit pişmaniyesinin tadına doyum olmuyor." değerlendirmesinde bulundu.

İzmit denince insanların aklına ilk pişmaniyenin geldiğine dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:

"Bu bizim bir kültürümüz. Biz bu kültürümüzü eğer kendimiz ayakta tutamazsak farklı iller bunu bizden kapıyorlar. Bunu nasıl elimizde tutabiliriz? Bayramlarda gelen misafirlerimize şeker veya çikolata yerine en güzel tatlı olan, yöremizin tatlısı olan pişmaniyeyi ikram etmeliyiz. Bu çok zor bir şey değil. Misafirler pişmaniyeden daha çok haz alacaklardır. Pişmaniye, algılanması bakımından ikram ettiğinizde ikram edilen kişi kendisine çok değer verildiğini anlıyor. Herkes evine çikolata yerine pişmaniye alsın. Belediyelerimiz ve valiliğimizin bayramlarda personellere hediye olarak pişmaniye dağıtmasını istiyoruz. Evlerine bir şekilde pişmaniye girsin. Sendikalarımız üyelerine çikolata, şeker yerine pişmaniye ikram etsin."

Şahin, dernek olarak pişmaniyenin üretim maliyetinin belirlenmesi konusunda Kocaeli Ticaret Odası ile ortak bir çalışma yaptıklarını ifade ederek, "Bir pişmaniyenin maliyet fiyatı var. Eğer bu fiyatın altında pişmaniye satılıyorsa tüketicilerimiz emin olsun ki bu uygun şartlarda üretilmeyen bir pişmaniyedir. Bir kilogram pişmaniyenin fiyatı ortalama 30-32 lira civarında olmalı, tüketicilerin ona dikkat etmeleri lazım." bilgisini verdi.

Şahin, geniş bir kesimde "pişmaniye çok pahalı" algısı olduğuna işaret ederek, "Diğer tatlı ürünleriyle kıyaslandığında pişmaniye çok daha lezzetli ve fiyat olarak da çok daha uygun bir tatlı." sözlerine yer verdi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.