Johannes Hahn, Makedonya'yı Uyardı

Johannes Hahn, Makedonya'yı Uyardı
Makedonya Meclis Başkanı Caferi ile görüşen Hahn, geçen hafta mecliste yaşananlara benzer eylemlerin Makedonya'nın Avrupa perspektifini ciddi şekilde tehlikeye atacağı uyarısında bulundu

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'nın yeni seçilen Meclis Başkanı Talat Caferi, Brüksel'deki temasları kapsamında Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile bir araya geldi.

AB Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, geçen hafta Makedonya Meclisi'nde milletvekilleri ve gazetecilere yönelik saldırıların AB tarafından sert bir şekilde kınandığını hatırlatan Hahn'ın, bu tür eylemlerin tekrarının Makedonya'nın Avrupa perspektifini ciddi şekilde tehlikeye atacağı uyarısında bulunduğu ifade edildi.

Caferi’nin meclis çoğunluğunun desteğini alarak başkan seçilmesini memnuniyetle karşıladığını kaydeden Hahn, meclisin artık engelsiz bir şekilde çalışmasına izin verilmesi gerektiği dile getirdi.

Hahn, muhalefet dahil tüm milletvekillerinin engelleyici değil yapıcı rol oynamalarını beklediklerini belirterek, "Tüm aktörler kışkırtıcı ifade ve eylemlerden kaçınılmalıdır. Meclis, ülkenin karşılaştığı ciddi zorlukların tartışılacağı bir forum olmalı." ifadelerini kullandı.

Açıklamada ayrıca, Hahn'ın, anayasaya ve demokratik ilkelere uygun hareket edip meclis çoğunluğuna saygı duyarak, hükümet kurma sürecine yönelik atılacak adımlara odaklanılması çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Caferi'nin Brüksel'deki temasları kapsamında ayrıca, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani ve bazı AP milletvekilleri ile görüşmesi planlanıyor.

Makedonya Meclisi'nde geçen perşembe günü yapılan oturumda, Arnavut partisi Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) Milletvekili Caferi'nin meclis başkanı seçilmesi üzerine, Makedon milliyetçisi protestocular meclise girmiş, bazı milletvekilleri ile basın mensuplarını rehin alıp darbetmişti.

Olaylarda aralarında milletvekili, polis ve basın mensuplarının da bulunduğu 100'e yakın kişi yaralanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.