K9 köpeği eğitmenlerine mesleki standart

K9 köpeği eğitmenlerine mesleki standart
Arama kurtarma köpeği K9'lara eğitim verecek eğitmeninin mesleki standartları belirlendi- Standartlara göre, eğitmen eğitim verdiği köpeğin iş kazasına uğraması durumunda prosedürüne uygun bir şekilde ilk yardım uygulayacak- Eğitmen, köpeğin davranış ve g

ANKARA (AA) - Arama kurtarma köpeklerine (K9) eğitim verecek eğitmenler, eğitim verdiği köpeğin iş kazasına uğraması durumunda prosedürüne uygun bir şekilde ilk yardım uygulayacak.

K9 Köpeği Eğitmeni Ulusal Meslek Standardı, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak belirlendi. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanan standartlar Resmi Gazete'de de yayımlandı.

Buna göre, arama kurtarma köpeğini operasyonlara hazırlamakla yükümlü olan eğitmen, bu iş için uygun köpeği seçecek, köpeğin davranış ve güdülerini izleyerek, "havlama alarmı, yönlendirme, enkaz araması, koku teorisi eğitimlerini" periyodik olarak yaptıracak.

Kendi bedensel ve psikolojik yeterliliğini korumakla yükümlü eğitmen, ayrıca bunları geliştirmeye yönelik beslenme ve psikolojik destek alacak, spor etkinliklerine de katılacak.

Köpeğin sağlığının korunmasına yönelik uygulamaları yürütmekle de sorumlu olan eğitmen, köpeğin bakımını, sağlık yeterliliğinin korunmasını ve geliştirilmesini sağlayacak.

- İlk yardım eğitimi alacak

Standarda göre K9 eğitmenlerinin ilk yardım eğitimi alması da gerekiyor.

Bu eğitimi olan eğitmen, K9'un iş kazasına uğraması durumunda ilk yardımı kendisi uygulayacak.

Eğitmenin eğitim sırasında kullanacağı araç, gereç ve ekipmanlar da standartta yer alıyor. Standartlara göre, eğitimlerde bulunması gerekli bazı araç ve gereçler arasında düdük, frizbi, çığ sondası, dedektör, ısırma tagı, kar küreği ve kar motoru gibi eşyalar bulunuyor.

- Köpek için diş ipi bulunduracak

Eğitmen ayrıca köpek için diş ipi, ilk yardım çantası, oyuncak, gaz veya sıvı akışkanların basıncını ölçmek için manometre, pusula, termal kamera ve toz maskesi gibi eşyaları da kullanacak.

K9'a eğitim verecek eğitmenlerin enkaz ve atık yönetim bilgisi, koku dağılımındaki etkenler bilgisi, köpek iletişim, davranış ve güdüleri bilgisinin de bulunması gerekiyor. Eğitmenlerde ayrıca kroki ve harita okuma bilgisi, öfke kontrolü ve zor şartlarda çalışabilme becerisi aranacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğde ayrıca, Dijital Baskı Operatörü, Matbaa Operatör Yardımcısı, Matbaa Üretim Yöneticisi, Ofset Baskı Öncesi Hazırlık Operatörü, Varak Baskı Operatörü, Fotoğrafçı, Fotoğraf Görüntü İşleme ve Baskı Operatörü, Arama Kurtarma Personeli, Arama Kurtarma Uzmanı, Kurtarma Dalgıcı, Ön Muhasebe Elemanı, Yardımcı Muhasebe Elemanı Ulusal Meslek Standartları da yer aldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.