Yusuf Koç

Yusuf Koç

KADIN HAKKI -3

KADIN HAKKI -3

İslâm, kadının sosyal ilişkiler yönünden yeteneklerini ve yeterliliğini, mümkün olan azami düzeyde meşru daireler içerisinde kullanmasına izin verir. Yine bu sosyal çerçevede en güzel şekilde Müslümanlara yardımcı olması için çalışma ve faaliyetleri yerine getirme, ilim öğrenme özgürlüğünü verir.

 

BM ise; kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi kadına yönelik şiddetin kadınlara yönelik, toplumsal cinsiyete dayalı ve bir kadına sırf kadın olduğu için yöneltilen ya da oransız bir şekilde kadınları etkileyen bir şiddet olduğunu belirtirken çözüm getiremiyor maalesef…

 

Ancak, yok kadın fitnedir yok kadın şeytandır diyerek, orta çağ haçlı zihniyetini ülkemiz insanına da yutturdu. Bu inançta olan o kadar çok insanımız var ki, say say bitmez. Kim olursa olsun, insanları değerlendirirken dinimizin ölçülerini göz ardı edemeyiz. Çünkü İslâm şaşmaz bir ölçüdür.

 

Her insan kesinlikle bu üç maddede belirtilen husustan birine dâhildir. «Kadın fitnedir», «Kadın şeytandır» denilirken bu genellemeyi yapanlara ifadem o dur ki her kadını aynı kefeye koymanın bir mantığı yoktur.

 

Bugün, binlerce ideolojinin kol gezdiği İslâm topraklarında, mümin kadınlarla Allah'ın nizamına iman etmeyen kadınları terazinin aynı kefesine koyup hüküm vermek Müslüman kadına en büyük zulümdür. Çünkü mümin kadına ayağının altından cennete giden yol geçmektedir.

 

İyilerle kötüleri birbirinden ayırmadan söz söylemek yanlışın merkezine düşmek olur. Kaldı ki insan günah işlese bile tövbe denilen bir kapı vardır, silinip atılan değil…

 

Biz, kadına yönelik bir takım verilere gidelim yine… Evet, Türkiye’deki durumlar da çok iç açıcı değil… Türkiye’de yılda en az 25 töre cinayetinin işlendiği belirtilmektedir. Fakat gerçek sayı bunun çok üzerindedir.

 

Namus ve töre adına kadınlara yönelik kötü muamele, işkence, öldürme, intihara zorlama oranı son yıllarda %25 oranında artmıştır. Kadınlar kendileri için güvenli olarak kabul edilen evlerinde şiddete uğramaktadırlar. Özellikle eşten ayrılma devresi kadınlar için şiddet riskinin arttığı bir devredir.

 

Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği tarafından yapılan bir araştırmada namus / töre adı ve söylemiyle işlenen cinayetlere ilişkin tutumlar incelendiğinde, çalışmaya katılan bireylerin %19’unun bu ifadeye kesinlikle veya kısmen katıldığını belirtmiş olması dikkat çekicidir.

 

Hayatı boyunca” eşinden en az bir kez fiziksel şiddet görmüş kadınların oranı Türkiye genelinde %

35, Doğu Anadolu genelinde ise % 40 bulunmuştur. Fiziksel şiddete maruz kaldığını söyleyenlerin Türkiye genelinde % 49’u, doğu genelinde ise % 63’ü bu durumla karşı karşıya… Devam edecek…

 

Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR