"Kafe Mecra Söyleşileri"

"Kafe Mecra Söyleşileri"
Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan:- "Aslında kültür-sanat alanında Türkiye'de doğru bir perspektif ve tartışma zemini olmadığını, kültür denilince ne anlaşıldığı konusunda da sorunlar olduğunu düşünüyorum"- "İnsanın kültürü, düşüncesiyle başlıyor, sözüyle

İSTANBUL (AA) - Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Kafe Mecra Söyleşileri"nin konuğu oldu.

Demircan, "Şehir ve Kültür" konusunu ele aldığı, Beyoğlu'ndaki kafede gerçekleştirilen söyleşide, kültür ve sanat çalışmalarının önemine değindi.

İnsanın beden, mana, madde, hayal, gerçek, kültür ve sanat tarafları olduğunu belirten Demircan, soyut olan kültürün ete kemiğe bürünmüş halinin sanat olarak tanımlanabileceğini söyledi.

Demircan, sanatın Arapça'da "Bir şey yapmak" anlamına geldiğinin altını çizerek, "İnsan düşünüyor. Onları söze döküyor. Şiir yazıyor. Edebiyata geçiriyor, roman yazıyor. Bu düşüncelerini projelendirip planlıyor. Bütün bu alan onun kültürünün soyut tarafını oluşturuyor. Düşüncesi ete, kemiğe büründüğünde ise sanat tarafı oluyor. Yani onun biriktirdikleri, düşünceleri, düşüncelerinden oluşturduğu her türlü anlam ve içerik, kültür tarafı. Onun için kültür faaliyetleri, insanın zihin, düşünme ve söz tarafını besliyor." diye konuştu.

- "Kültür sanattan sadece kültür anlaşılıyor. Sanat tarafı yok"

Türkiye'de kültür sanatın anlaşılması açısından da sıkıntı olduğunu ifade eden Demircan, "Aslında kültür-sanat alanında Türkiye'de doğru bir perspektif ve tartışma zemini olmadığını, kültür denilince ne anlaşıldığı konusunda da sorunlar olduğunu düşünüyorum. Kültür sanattan sadece kültür anlaşılıyor. Sanat tarafı yok." değerlendirmesini yaptı.

Ahmet Misbah Demircan, kültürün tiyatro, sinema veya sergiye gitmek olarak algılandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bunlar elbette kültür faaliyetidir ama gerçek kültür faaliyeti çocuklara resim, tiyatro, müzik yaptırmaktır. Bizim de gerçekte gücümüz burada. Semt konaklarımız, gençlik merkezlerimiz, çocuk kütüphanemiz ve Kefken kampımız var. Buralarda yapılan tek şey, kültür sanattır. Resim, müzik ve tiyatrodur. Binlerce çocuğa dokunuruz biz bu faaliyetleri yaparken. İnsanın kültürü, düşüncesiyle, bilgisiyle, sözüyle, edebiyatıyla burada gelişir. Ama bu faaliyetlere bizzat katılması gerekir. Seyirci olursa, sadece seyirci kalır. Bunu yapan açısından bir kültür faaliyetidir ama izleyen açısından sadece izlemektir."

Demircan, belediyenin kültür-sanat alanında ciddi hizmetler verdiğini, profesyonel anlamda hayatını bu işe vakfetmiş kültür-sanat insanlarına da alan açtığını söyledi.

Birçok alanda faaliyet gerçekleştirdiklerini aktaran Demircan, "Etkinlikleri açık alanda yapmayı özellikle teşvik etmeye çalışıyoruz. Kapalı alandaki etkinlikler zaten yapılıyor. Bunu yoldan geçen, kapalı mekana girmeyi düşünmeyecek kişiye, çocuklara özendirebiliyor muyuz? Merak uyandırabiliyor muyuz? Bu çok önemli." ifadelerini kullandı.

- "Herkes telefonun içine düşmüş durumda"

Demircan, akıllı cep telefonu bağımlılığına da dikkati çekerek, şunları anlattı:

"Herkes bunun içine düşmüş durumda. 3 kişi oturup bununla ilgileniyor. Neredeyse birbirlerine oradan merhaba diyorlar. Bu belki aklı çalıştırıyor ama duyguları yok ediyor. Bir insan, çizmezse olmaz. Gidip beden diliyle tiyatro yapmazsa kendini geliştiremez, ifade edemez. Müzik yapmadan anlayamaz. Bunların her birinin aslında kişi üzerinde kalıcı etkileri var. İnsanın kültürü, düşüncesiyle başlıyor. Sözüyle gidiyor. Bütün bunları geliştiren alanlar, sinema ve tiyatrodur. Buraları gezdikçe ve gördükçe düşüncesi artıyor ve yeni şeyler düşünüyor. Bu tarafı beslemek lazım ama aktör olarak da işin içine katılmalı. Pasif dinleyici olarak değil."

Girişimcilik ve inovasyonun önemine de değinen Demircan, "Beyoğlu bu anlamda kültür ve turizm endüstrisidir. Bu zeminde üretim ve mesleki eğitim, bu toprak parçasından çoksa, sokakta insanlar sinemacılığı konuşacaktır, turizmciliği ya da onun ilgili alanını konuşacaktır ve buradan hep bu tip insan çıkacaktır. Çıktığı için de girişimci her zaman var olacaktır." dedi.

Demircan, Emek Sineması'nın birkaç gün önce açıldığını sözlerine ekleyerek, "Mükemmel. Gerçekten Beyoğlu, Emek Sineması'ndan sonra başka bir duruma geçecek. Büyük bir değer katacak Beyoğlu'na." diye konuştu.

Belediye Başkanı Demircan, Kafe Mecra'nın işletmecisi Zafer Tahmaz'ın başkanlığındaki söyleşide, yerel yönetimler ve başkanlık sistemi konularını da değerlendirdi, dinleyicilerin Beyoğlu'na ilişkin sorularını cevapladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.