'Kağıt telkari'den ilginç tablolar yapıyor

'Kağıt telkari'den ilginç tablolar yapıyor
Balıkesirli anaokulu öğretmeni, Avrupa'da geçmişi 15'inci yüzyıla dayanan ve büyük sabır gerektiren "Kağıt kıvırma sanatı" (Quilling) ile birbirinden ilginç tablolar yapıyor

Balıkesirli anaokulu öğretmeni, Avrupa'da geçmişi 15'inci yüzyıla dayanan ve büyük sabır gerektiren "Kağıt kıvırma sanatı" (Quilling) ile birbirinden ilginç tablolar yapıyor.

Mardin'deki telkari sanatına benzerliği dolayısıyla "kağıt telkari" olarak da anılan kağıt kıvırma sanatıyla öğrencilik yıllarından beri uğraşan okul öncesi öğretmeni 28 yaşındaki Öznur Günay, rengarenk kağıt şeritleri sanat eserine dönüştürüyor.

Manyas Nene Hatun Anaokulu'nda görevli Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kağıt kıvırma sanatını öğrencilik döneminde öğrendiğini ve bu uğraşısını devam ettirmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Günay, renkli kağıt şeritler ve ucu kesik "Quilling" aleti kullanarak yaptığı eserlerin sabır gerektirdiğini vurgulayarak, bu sanatın Mardin-Midyat yöresinde yapılan telkari sanatına benzediğini dile getirdi.

Unutulmaya yüz tutan sanatın geçmişinin 15. yüzyıla kadar dayandığını hatırlatan Günay, "Bu tarihlerde Fransız ve İtalyan rahip ve rahibeler kitap kapaklarından elde ettikleri ince kağıt şeritleri kullanarak dini motifler yapmaya başlamıştır. Çok sabır isteyen bir sanat olması nedeniyle 19. yüzyılda kullanımı azalmış, 20. yüzyılın ortalarında kağıt çeşitlerinin artması ve ucuzluğu nedeniyle yeniden canlanmaya başlamıştır. Ülkemiz de son yıllarda gelişmeye başlamıştır." diye konuştu.

"Tabloları hobi olarak yaptığım için 50 liradan veriyorum"
Günay, bu sanatın yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek,"Unutulmaya yüz tutan bir sanat olan kağıt kıvırma sanatını gerçekleştirirken tüm yorgunluğumu atıyorum. Tablolarıma aşırı talep var. Hobi olarak yaptığım için 50 lira karşılığında veriyorum. Öncelikli olarak eş dostun isteklerini yerine getirmeye çalışıyorum. İsteğim bu sanatın halk eğitim müdürlükleri vasıtasıyla kurslar düzenlenerek yaşatılmasının ve daha geniş çevrelerce öğrenilmesinin sağlanmasıdır. Gerçekten biraz sabır gerektiriyor ama sonuçta insanı dinlendiriyor."diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.