Yusuf Koç

Yusuf Koç

KAHRAMANA PLAN SÖKMEZ -2

KAHRAMANA PLAN SÖKMEZ -2

27 Mayıs 1960 İhtilali veya darbesinin tek gayesi Demokrat Parti'yi devirmekti. 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh ibareleriyle… Onlar çok güçlenmişti. Bu duruma dışarıdan birilerinin canı sıkıldı!

 

Sonuç; Adnan Menderes (Başbakan), Fatin Rüştü Zorlu (Dışişleri Bakanı) ve Hasan Polatkan (Maliye Bakanı) idam edildi. 1961 Türkiye Anayasası çıkarıldı Üstelik darbenin gerçekleştirildiği gün 27 Mayıs Hürriyet ve Anayasa Bayramı ilan edildi.

 

Darbenin, Türkiye'nin ilk hatıra parasına da işlenen sembolüne meşale, terazi, bayrak, süngü, kartal ve çıpadan oluşan kompozisyonun üzerine ışık huzmeleri saçan ay yıldız işlendi. Altına da 27 Mayıs 1960 tarihi ile defne ve meşe yapraklarından çelenk ve hâkimiyet milletindir cümlesi oluştu.


*1970'li yıllar ABD'nin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğine karşı "yeşil kuşak" projesinde Türkiye'ye mihver Ülke olarak görüp Ülkemizde yuvalandığı yıllar…

 

Yani Amerika Birleşik Devletleri'ndeki düşünce kuruluşları, Ortadoğu'ya komünizm tehdidine karşı öne sürdükleri ve köktendinci İslamcıları destekledikleri Yeşil Kuşak Projesi'ni revize ederek yerine ılımlı İslam’ın desteklenmesi fikrini geliştirdiler.

 

Buna göre ılımlı İslamcı grupların İslam coğrafyasında desteklenmesinin gerekliliği öne sürülerek, İslam’da da devlet ve dinin ayrı tutulabileceğini bunun inanca zarar vermeyeceği aksine onu güçlendireceği fikrini destekle diye bir plan attılar.

 

Diğer yandan da, “köktendincilerin ortak düşman olarak tanınmasını destekle, laiklerin milliyetçi ve sol ideolojik platformlarda ABD karşıtı gruplar ile ittifak yapmalarına mani ol” deniyordu.

 

Rand düşünce kuruluşunun danışmanı ve CIA eski yakın ve güney Asya bölgesi istihbarat şefi Graham Fuller Siyasi İslam'ın Geleceği isimli kitabında, Dinlerarası Diyaloğun Türkiye'deki en güçlü aktivistlerinden, liberal ve reformist İslamcı olduğunu yazdığı Fethullah Gülen'in ve Nurculuğun desteklenmesini savunuyordu.

 

Devam edecek…

 

Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR