Kalbinize iyi bakın, sigarayı bırakın

Kalbinize iyi bakın, sigarayı bırakın
Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji doktoru Uzm. Dr. Özgür Öz sigaranın zararlarından bahsetti.

Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji doktoru Uzm. Dr. Özgür Öz sigaranın zararlarından bahsetti.

Sigarada bulunan nikotin maddesi sağlığa zararlı olmasından çok bağımlılık yapmaktadır. Sigara toplumda sık tüketilen alışkanlık yapıcı bir maddedir. Sigara kullanımı aynı zamanda bir madde bağımlılığıdır. İçerdiği maddelere göre çok ciddi zararlarının olduğunu biliyoruz ve en çok bilineni de nikotindir. Nikotin aslında sağlığa zararlı olmaktan ziyade daha çok bağımlılığı tetikleyici bir moleküldür. Esas yapısındaki diğer moleküller kişiye daha çok zarar vermektedir. Sigara özellikle kandaki proteinlere bağlanarak kanın oksijensiz kalmasına sebep oluyor ve bu da vücutta halsizlik, yorgunluk gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Bunun dışında sigaranın içerdiği diğer moleküller gittiği yerlerde oksident molekülleri olarak zarar verebiliyor. En çok sigaraya maruz kalan organlardan bir tanesi akciğerdir. O yüzden akciğer hastalığını herkes bilir ama sigaranın en büyük zararı aslında Kalp Damar Sisteminedir. Kalp damar hastalıklarının yaygınlığından dolayı akciğer kanserinin 10 katı kadar ölüm riski vardır.

Sigara kullanmanızın çocuklarınızı etkilediğini unutmayın..

Gebelik süresinde kullanılan sigara çok daha tehlikelidir, çocuğa eş zamanlı olarak bu zararlı moleküller maruz bırakılmaktadır. Sigara, çocuklarda hastalıkların ortaya çıkması, gelişim bozuklukları, damarsal problemlerin ortaya çıkması, düşüklerin olması gibi sorunlara yol açabiliyor. Gebelikten itibaren çocuklarımızı sigaradan korumamız gerekiyor. Doğumdan sonra çocuklar büyüklerini örnek alıyorlar, onların yanında sigara içmek onları teşvik edebilir ve özellikle küçük çocukların yapısı çok narin olduğu için sigaradan çok daha fazla etkilenir. Bizleri örnek alıp gelecekte sigara bağımlılığı olma potansiyellerini artırıyoruz. O yüzden çocukların yanında sigaraya hiç yaklaşmamamız, onlara hiç göstermememiz gerekiyor.

Sigarayı bırakmak kalp hastalıklarını en aza indiriyor

Sigaranın bırakılmasıyla birlikte vücutta bir takım değişiklikler olmaktadır. Öncelikle kandaki oksijen seviyesi artıyor, bu da kişi de bir iyilik hali oluşturuyor. Kişinin gücü, kuvveti ve enerjisi yerine geliyor, bu durum sigarayı bırakmanın ilk günlerinde kendini belli etmeye başlamaktadır. Zaman içinde sigaranın vücuttaki zararlı etkileri vücudun kendini yeniden yapılandırmasıyla birlikte kısa zamanda atılmaya çalışıp vücut kendi kendini toparlamaya başlıyor. Yaklaşık 1 yıl kadar sonra hemen hemen kalp krizi geçirme riski sigara kullanmayan insanların seviyesine inebiliyor.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.