Kalemle yazmak, zihinsel beceriyi geliştiriyor

Kalemle yazmak, zihinsel beceriyi geliştiriyor
"Kalemle yazma, her harfin şekliyle yazılış biçimini ilişkilendirmeyi, birleştirmeyi ve zihinde yapılandırmayı kolaylaştırmaktadır. Böylece öğrencilerin dil ve zihinsel becerileri gelişmektedir"
Bartın Üniversitesi eğitim Fakültesi  Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, kalemle yazmanın her harfin şekliyle yazılış  biçimini ilişkilendirmeyi ve zihinde yapılandırmayı kolaylaştırdığını belirterek,  böylelikle öğrencilerin dil ve zihinsel becerilerinin geliştiğini söyledi. 
 
Güneş, , eskiden "yazmak" denilince  akla kalem, mürekkep, dik, bitişik ve eğik, süslü yazmanın geldiğini,  teknolojinin gelişmesiyle bunların yerini bilgisayar, iPad ve cep telefonu  klavyelerinin aldığını anlattı. 
 
İnsanların, yazmak için daha işlevsel ve kolay hareketler içeren  elektronik araçları tercih ettiğine dikkati çeken Güneş, "Sürekli klavye kullanan  kişiler elle yazarken güçlük çekmekte, yazının biçimi, türü, niteliği, hızı,  okunaklığı gibi yazma alanının çeşitli yönlerini etkilemekte ve değiştirmektedir.  Bu gelişmelerin zamanla zihin yapımızı ve düşünme biçimimizi de değiştireceği öne  sürülmektedir" diye konuştu. 
 
El yazısı, yaratıcılığı arttırıyor 
Güneş, araştırmaların, kalem ve klavyeyle yazma arasında önemli  farklılıklar bulunduğunu gösterdiğini, parmakların sürekli klavye üzerinde  gezmesi ve tuşların çıkardığı seslerin bedensel ve zihinsel yorgunluğu  arttırdığını savundu. 
 
"Kalemle yazma ve el yazısı, öğrencinin yazma becerilerinin gelişimi,  kişiliği, yazıya verdiği önem, temiz ve titiz yazma gibi konularda ipucu  vermektedir" diyen Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum öğretmenin öğrencilerin el yazılarını tanımasına, ev  ödevlerini el yazısından hareketle kontrolüne yardım etmektedir. Wisconsin  Üniversitesinden bir grup araştırmacı, kalemle yazmanın metin üretmeye ve  zihinsel becerileri geliştirmeye önemli katkılar sağladığını belirlemiştir.  Öğrencilerin kalemle klavyeye göre daha hızlı yazdıkları, yazılarında kendilerini  daha iyi ifade ettikleri ve çok daha özgün düşünceler dile getirdikleri  saptanmıştır. Bu araştırmalara göre yazarken parmak hareketleri beynin düşünme,  dil ve hızlı bellek gibi çeşitli bölümlerini harekete geçirmektedir. Bu durum  öğrencilerin yaratıcılığını arttırmakta, düşüncelerini kağıda aktarma ve  kendilerini daha iyi ifade etme becerilerini geliştirmektedir." 
 
"İlk ve ortaokulda öncelik kalemle yazmaya verilmeli" 
Güneş, şu bilgiyi paylaştı: "Kalemle yazma, her harfin şekliyle yazılış biçimini ilişkilendirmeyi,  birleştirmeyi ve zihinde yapılandırmayı kolaylaştırmaktadır. Böylece öğrencilerin  dil ve zihinsel becerileri gelişmektedir. Bu nedenle kalem kullanımının  ilköğretim boyunca sürdürülmesi öngörülmektedir. Sonuç olarak kalemle yazma  öğretiminin öğrencilerin zihinsel becerilerini geliştirmede daha etkili olduğu  görülmektedir. Bu nedenle ilk ve ortaokullarda öncelik bu yöne verilmelidir. 
 
Öğretmenler, öğrencilerden ödevleri kalemle yazmalarını istemelidir.  Bu becerileri yeterince geliştikten sonra öğrencilere klavye ve tuşlarla yazma  öğretilmelidir. Daha sonraki yıllarda ise her iki becerinin de geliştirilmesine  olanak sağlanmalıdır." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.