Kalkınma Bakanı Yılmaz:

Kalkınma Bakanı Yılmaz:
"Silopi'de altyapıdaki tahribatları İller Bankası kanalıyla gideriyoruz. Şehir içi asfaltlama konusunu Karayolları Genel Müdürlüğü yapıyor, belediye görevli olduğu halde"- "Yeni bir şehir planı hazırlıyoruz. Yeşil alanları, sosyal alanlarıyla, bütün unsur

İSTANBUL (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, terörle mücadele operasyonlarının ardından derleme toplama faaliyetleri üzerinde çalışıldığını belirterek, "Silopi'de altyapıdaki tahribatları İller Bankası kanalıyla gideriyoruz.Şehir içi asfaltlama konusunu Karayolları Genel Müdürlüğü yapıyor, belediye görevli olduğu halde.Yeni bir şehir planı hazırlıyoruz. Yeşil alanları, sosyal alanlarıyla, bütün unsurlarıyla daha iyi bir şehir ortamı sağlamaya çalışıyoruz." dedi.

Yılmaz, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) tarafından Yeşilköy'de düzenlenen "İş Kadınlarının Ülke Kalkınmasındaki Yeri" toplantısında gündeme ve kadın istihdamına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Son 14 yılda kadın istihdamı ve girişimciliğinin artırılması için çeşitli yapısal reformlar yapıldığını aktaran Yılmaz, eğitimde fırsat eşitliği için yapılan projeleri anlattı.
Yılmaz,"Eğitimde fırsat eşitliği oluşturmak için çok önemli çalışmalar yaptık. En ücra yerlere kadar okul binalarının, dersliklerinin yapımı, 'Haydi kızlar okula' gibi kampanyalar, erkek ve kız çocuklarını okula gönderen ailelere kız çocukları için pozitif ayrımcılık yaparak verdiğimiz şartlı nakit destekleri… Bütün bunlarla aslında kız çocuklarının okullaşmasında ciddi bir artış sağladık." diye konuştu.

Eğitimde sağlanan gelişmelerin önümüzdeki yıllarda daha iyi görüleceğini anlatan Yılmaz, "Topluma baktığınız zaman 79 milyonun ortalama okulda geçirdiği süre Birleşmiş Milletler (BM) ölçümlerine göre 7,6. Yani 79 milyonun eğitim seviyesi şu anda bu ama beklenen okullaşma dediğimiz bir kavram var bir taraftan da. Bugünkü neslin önümüzdeki süreçte okullaşması, bu da 14,4 yıl.Yani yeni nesil eski nesile göre yaklaşık iki kat daha eğitimli bir şekilde geliyor. Bunun sosyal, kültürel, ekonomik yansımalarını inşallah önümüzdeki süreçte daha çok göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Kadınların ekonomik hayata katılım oranının geçtiğimiz dönemlerde yüzde 23'lere kadar gerilediğini anlatan Yılmaz, "Özellikle küresel kriz sonrası dönemde Türkiye'de her yıl neredeyse bir puan bir puan arttığını görüyoruz iş gücüne katılım oranının. Bu gerçekten umut verici. Önümüzdeki 10 yıl, 20 yıl içinde Türkiye çok önemli bir yere gelmiş olacak. Hiçbirimiz bu kadar hızlı bir gelişme beklemiyorduk, bu olağanüstü bir gelişme. Bunun da kalkınma potansiyelimize çok ciddi desteği olacak." dedi.



- "Eğitim programlarına kadınlar daha ilgili"



Bir çalışmadan alıntı yapan Yılmaz, kadın ve erkeklerin eşit ölçüde iş gücüne katılımı halinde dünya milli gelir hasılasının yüzde 26 artışa tekabül edecek biçimde 28 trilyon dolar artacağını aktardı.
Türkiye ekonomisinin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için kadınların ekonomik hayata daha fazla katılması gerektiğini belirten Yılmaz, son dönemde hükümetlerin kadın personel istihdam eden şirketlere prim desteği sağladığını kaydetti.

İş gücüne katılımı artırmaya yönelik eğitim programlarına katılan kadın sayısının son dönemde erkek sayısını geçtiğini aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:
"Şu anda erkeklerde iş gücüne katılım yüzde 70'in üzerinde, kadınlarda yüzde 31-32 ama önümüzdeki süreçte eğitim kanalı ve diğer desteklerle birlikte çok ciddi artış bekliyoruz. Bir de bizim aktif iş gücü politikalarımız var.
İnsanların iş gücü piyasalarına girmesini destekleyici, eğitici programlarda Türkiye İş Kurumundan (İŞKUR) yaptığı gibi eğitici çalışmalarda kadın-erkek oranına baktığımızda katılanların yüzde 45'i erkek, yüzde 55'i kadın. Demek ki geleceğe çok hızlı bir şekilde kadınların iş gücü piyasalarına girdiğini göreceğiz, nitekim görüyoruz.
Özellikle kadın ve gençler için esnek piyasalar önemli. Aile hayatıyla iş hayatının bir arada yürütülmesi, bu açılardan part-time çalışma, kısmi çalışma, uzaktan çalışma gibi farklı çalışma modellerinin yaygınlaşması da yine kadınların iş hayatına girmesi açısından önemli."

Yılmaz, istihdamda kadın-erkek ücret eşitliğinin Türkiye ve dünyada önemli bir sorun olduğunu belirterek, "Ülkemizde bazı araştırmalara göre yüzde 20 civarında kadınların ücretleriyle erkeklerin ücretleri arasında farklılık var." bilgisini verdi.



- "Kadınsız kalkınma olmaz, toplumun yarısı kadın"



Kadın girişimciliğinin günden güne arttığını ifade eden Yılmaz, gelişmekte olan ülkelerde yeni kurulan şirketlerin yüzde 25'inin kadınlar tarafından kurulduğunu kaydetti. 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'deki işverenlerin sadece yüzde 7,4'ünün kadın işveren olduğunu belirten Yılmaz, kendi hesabına çalışanların ise yüzde 17,2'sinin kadın olduğunu, toplam ortalamada kadın işveren oranının yüzde 15 civarında ifade edildiğini anlattı.

"Kadınsız kalkınma olmaz, toplumun yarısı kadın" diyen Yılmaz, kadın girişimcilerin sosyal etkisinin daha yüksek olduğunu anlattı.

Yılmaz, kadın işverenlerin daha fazla kadın istihdam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında en verimli çalışmalarını W20 (Women 20) alanında yaptığını anlatan Yılmaz, Türkiye'nin, dünyanın ihtiyaç duyduğu "Kapsayıcı kalkınma" kavramını dünyanın gündemine getirdiğini hatırlattı.


- "Aile başı bin lira civarında destek veriyoruz"


Terörün verdiği zararlardan da bahseden Bakan Yılmaz, bu zararın can ve mal kayıplarından oluştuğunu yineleyerek sivil alanlarda görülen tahribatın büyük olduğunu kaydetti.
Yılmaz şunları söyledi:
"Teröre karşı operasyonlar sürüyor. Önlemlerimizi almaya devam edeceğiz ama bir taraftan da operasyon sonrası derleme-toplama işlerinin yapılması gerekiyor. Bunu da belli başlıklar altında görüyorum doğrusu.
Öncelikle şehirleşme; tahrip olan yapıların zarar ziyanının tespit edilmesi, tazmin edilmesi ve halkımıza yeniden daha sağlıklı bir şehir ortamında yaşama imkanlarının sunulması. Burada altyapıyı tamir ediyoruz. Örneğin Silopi'de altyapıdaki tahribatları İller Bankası kanalıyla gideriyoruz. Şehir içi asfaltlama konusunu Karayolları Genel Müdürlüğü yapıyor, belediye görevli olduğu halde. Bir taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burayı riskli alan ilan ediyor, yeni bir şehir planı hazırlıyoruz. Yeşil alanları, sosyal alanlarıyla, bütün unsurlarıyla daha iyi bir şehir ortamı sağlamaya çalışıyoruz. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) kanalıyla sosyal konutlar üretiyoruz.


Bir diğer öncelik ise sosyal boyut; operasyonlarla yaşam ortamından uzaklaşmak durumunda kalmış insanlarımıza sosyal destekler sunuyoruz. Gıda, barınma destekleri sunuyoruz. Aile başı bin lira civarında destek veriyoruz. Ayrıca toplum yararına çalışma programlarıyla özellikle operasyonlar sonrasında gençlere iş imkanları sağlıyoruz. Yerel ekonomiyi de canlandırmaya gayret ediyoruz. Bu bölgelerde gençler ve kadınların öncelikli olduğunu düşünüyorum."

Şırnak'ta bir mikro girişimcilik programının altyapısını tesis ettiklerini belirten Yılmaz, "Valiliğimiz ile birlikte girişimcilik yapabilecek gençlere ve kadın girişimcilere eğitim sağlayarak,destek vererek, daha sonra finansal anlamda da destekleyerek daha üretken hale gelmelerini temin etmek istiyoruz. Bu yönde bazı adımlar attık henüz sonuçlandırmış değiliz." bilgilerini verdi.










Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.