Kalkınma Bakanlığı:

Kalkınma Bakanlığı:
"(BKİ Eylem Planları 1. İzleme Toplantısı) Toplantı ile eylem planlarındaki 2014-2015 yıllarındaki ilerlemelerin gözden geçirilmesi, başarılı uygulamaların yayılması, uygulamada yaşanan sorunlara çözüm getirilmesi hedeflenmektedir"

ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanlığı'ndan, yarın düzenlenecek Bölge Kalkınma İdareleri (BKİ) Eylem Planları 1. İzleme Toplantısı ile eylem planlarındaki 2014-2015 yıllarındaki ilerlemelerin gözden geçirilmesi, başarılı uygulamaların yayılması, uygulamada yaşanan sorunlara çözüm getirilmesinin amaçlandığını bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında 2014-2018 dönemi için hazırlanan eylem planlarının izlenmesine yönelik toplantının, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında gerçekleştirileceği ifade edildi.

GAP deneyiminden hareketle ve bu deneyimi diğer bölgelere de aktarmak maksadıyla 2011 yılında DAP, DOKAP ve KOP Bölge Kalkınma İdarelerinin tesis edildiği hatırlatılan açıklamada, söz konusu idarelerin eylem planları hazırladıkları kaydedildi.

Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu tarafından 30 Aralık 2014 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren ve 2014-2018 dönemini kapsayan eylem planları kapsamında toplam 68 milyar lira ödenek tahsisi öngörüldüğü bilgisine yer verilen açıklamada, ikinci GAP Eylem Planının temel amacının bölgede (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak) ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve istihdam artışı sağlayarak vatandaşların refah seviyesini artırmak, hayat standardını yükseltmek, huzur ve mutluluğunu sağlamak olarak belirlendiğine işaret edildi.

Anılan amaca ulaşabilmek için 5 ana gelişme ekseni altında 115 eylemin bulunduğu belirtilen açıklamada, eylemlerin uygulanması için 50 sorumlu kurum ve kuruluş tespit edildiği ve eylemlerin gerçekleştirilmesi için 2014-2018 döneminde 26,7 milyar lira kaynak kullandırılmasının planlandığına dikkat çekildi.

Açıklamada, diğer eylem planlarına ilişkin ise şu bilgilere yer verildi:

"DOKAP Eylem Planında bölgenin (Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon) ticaret ve turizm merkezi haline getirilmesi vizyonu benimsenmiştir. Belirlenen vizyona ulaşabilmek için 5 temel gelişme ekseni altında, 128 eyleme yer verilmiş, 37 sorumlu kuruluş tayin edilmiştir. Bu eylemlerin hayata geçirilmesi için 2014-2018 döneminde toplam 10,4 milyar lira tutarında kaynak kullandırılması planlanmaktadır.

DAP Eylem Planında bölgenin (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van) yüksek katma değerli tarım ve hayvancılık merkezi haline getirilmesi vizyonu altında 5 eksen ve 126 eylem belirlenmiştir. Bu eylemlerin uygulanması için 52 sorumlu kurum ve kuruluş belirlenmiştir. Eylem planı kapsamındaki eylemler için 2014-2018 döneminde yaklaşık olarak 21 milyar lira tutarında kaynak kullanılması öngörülmüştür.

KOP Eylem Planı ile bölgede (Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde) öncelikli olarak su ve doğal kaynak yönetimi odağında çalışmalar yürütülecektir. Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illerinin sosyal ve ekonomik dezavantajları azaltılacaktır. Bu şekilde nihai olarak bölgenin rekabet gücünün ve yaşam kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Bu hedeflere ulaşmak amacıyla eylem planında 5 gelişme ekseni belirlenmiş olup 31 kuruluşun sorumlu olduğu 92 eylem için toplam 9,9 milyar lira tutarında kaynak kullanılması öngörülmektedir."

Açıklamada, düzenlenecek toplantı ile eylem planlarındaki 2014-2015 yıllarındaki ilerlemelerin gözden geçirilmesi, başarılı uygulamaların yayılması, uygulamada yaşanan sorunlara çözüm getirilmesi, ihtiyaç ve önceliklerin müzakere edilmesi, eylem planlarında görev ve sorumluluğu olan tüm tarafların bir araya getirilerek faaliyetler arası koordinasyon ve tamamlayıcılığın sağlanmasının hedeflendiği kaydedildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.