Kalp krizi ve inmede en büyük etken 'hipertansiyon'

Kalp krizi ve inmede en büyük etken 'hipertansiyon'
Prof. Dr. Öztürk, ilk defa kalp krizi geçiren hastaların yüzde 69'nun, ilk defa inme geçirenlerin yüzde 77'sinin, koroner kalp hastalığı olanların yüzde 74'ünün tansiyon değerlerinin yüksek olduğunun tespit edildiğini bildirdi

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, ilk defa kalp krizi geçiren hastaların yüzde 69'nun, ilk defa inme geçirenlerin yüzde 77'sinin, koroner kalp hastalığı olanların yüzde 74'ünün tansiyon değerlerinin yüksek olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Öztürk, Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, beyin damar hastalıklarının dünyada görülme sıklığının arttığını ve her yıl daha fazla ölüme neden olduğunu belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumunun son verilerine göre, dolaşım sistemi hastalıklarının yüzde 40,3 ile ilk sırada ölüm nedeni olarak tespit edildiğini vurgulayan Öztürk, beyin damar hastalıklarının en önemli ve yaygın nedeninin hipertansiyon olduğunun altını çizdi.

Öztürk, hipertansiyonun, büyük tansiyonun 140 mmHg veya küçük tansiyonun 90 mmHg dan fazla olmasıyla ortaya çıktığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kalp damar hastalıkları ile hipertansiyon birlikteliği dikkati çekecek düzeyde yüksektir. İlk defa kalp krizi geçiren hastaların yüzde 69'unun, ilk defa inme geçirenlerin yüzde 77'sinin, koroner kalp hastalığı olanların yüzde 74'ünün tansiyon değerlerinin yüksek olduğu belirlenmiştir."

Öztürk, hipertansiyonu önlemede tuz kullanımının azaltılmasının önem taşıdığını vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.