Kamboçya'da Kraliyet Kaplumbağası'nın nesli tükeniyor

Kamboçya'da Kraliyet Kaplumbağası'nın nesli tükeniyor
Vahşi Hayatı Koruma Derneği, Kraliyet Kaplumbağa türünün, nehir zemininde artan kum taramaları ve ormanlık alanın yasa dışı yollarla yok edilmesi nedeniyle yok olmak üzere olduğu uyarısında bulundu

PHNOM PENH (AA) - Kamboçya'daki Kraliyet Kaplumbağası türünün nesli tükeniyor.

Merkezi New York'ta bulunan Vahşi Hayatı Koruma Derneği (WCS) tarafından yayımlanan raporda, son yıllarda sayıları giderek azalan Kraliyet Kaplumbağalarından doğada 10'dan az kalmış olabileceği belirtildi.

Raporda, kaplumbağaların, hükümete bağlı Balıkçılık Yönetimi ile WCS'nin yürüttüğü ortak bir proje çerçevesinde, Koh Khang kentindeki Sre Ambel nehrinde başarıyla korundukları ancak nehir boyunca devam eden çalışmaların, kaplumbağa türünü büyük bir riske attığı kaydedildi.

Proje koordinatörü In Hul, bu yıl kaplumbağa yuvalarında önemli bir azalma gözlemlendiğini söyleyerek, "Bu duruma, nehir zemininde yapılan kum taramalarının, kaplumbağaların yuvalama ortamında yapılan odun taşımacılığının ve yavrulama döneminde dişi kaplumbağaları tedirgin eden, ormanlık alanların yasa dışı yollarla yok edilmesinin neden olduğunu düşünüyoruz." ifadesine yer verdi.

Geçen yıl dört olan yuva sayısının bu yıl bire düştüğüne dikkati çeken In, "Bu çok üzücü ve eğer bu böyle devam ederse, Kraliyet Kaplumbağası türünü yok olma tehlikesine sokacak." dedi.

Kraliyet Kaplumbağası, dünyada en çok yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 25 kaplumbağa türünden biri. Tatlı su kaplumbağası olan Kraliyet Kaplumbağası bu ismi, tarihsel dönemlerde yumurtalarını sadece kraliyet ailesi tükettiği için almıştır. Kamboçya'da 2000 yılında yeniden keşfedilene kadar soyu tükendiği sanılan Kraliyet Kaplumbağası türü, 2005 yılında ülkenin ulusal sürüngeni ilan edilmişti.









Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.