Kamerun'da Boko Haram ile mücadele

Kamerun'da Boko Haram ile mücadele
Ülkede, Boko Haram örgütünün militan sağlamak amacıyla çocukları kandırmalarını önlemek için, yasa dışı faaliyetlerde bulunan Kur'an kurslarına yönelik yeni düzenlemeler yapldı- Bu kapsamda örgütün en fazla eylem yaptığı ülkenin Uç Kuzey bölgesinde, küçük

MARUA (AA) - ANNE MIREILLE NZOUANKEU - Kamerun'da militan sağlamak amacıyla Boko Haram üyelerinin Kur'an kurslarına sızma olasılığına karşı uygulamaya koyulan yeni düzenlemeler sonuçlarını göstermeye başladı. Velilerin çocuklarını gönül rahatlığıyla gönderdiği Kur'an kurslarında eğitim süresinin 2 saatle sınırlandırılması çocukların örgün eğitime devam etmesini de sağladı. Bu kapsamda, eğitimli olmadığı için işsiz kalan gençleri Boko Haram'ın para karşılığında kandırma olasılığı da zayıfladı.

Kamerun'da 2014'te Nijerya sınırına yakın bir bölgede yatılı Kur'an kursu süsü verilmiş bir merkezin Boko Haram eğitim kampı olduğu iddiaları üzerine geçen yıl kurslarda yeni düzenlemeler yapılmaya başlandı. Söz konusu kampta kendini hoca olarak tanıtan Boko Haram üyeleri, 8 ila 15 yaş arasında çok sayıda çocuğu örgüte katmak için kandırmaya çalıştığı ileri sürüldü.

Ülkenin kuzeyinde Marua bölgesindeki Dugoy Mahallesi'nin Kur'an kursu müdürü Şeyh İbrahim, söz konusu olaydan sonra yapılan yeni düzenlemeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Dugoy'da 2 ila 15 yaşlarında yaklaşık 150 çocuğun eğitim gördüğü Kur'an kursunu yöneten İbrahim, "2015'ten bu yana tüm Kur'an kursu hocalarının gençleri örgün eğitime teşvik etmeleri istendi. Çocukların diğer derslere de katılabilmesi için ise Kur'an kursunda günde en fazla iki saat ders görüyorlar." dedi.

Kur'an kursu hocalarının ücretsiz çalıştırılmasına da karar verildiğini ifade eden İbrahim, "Kur'an-ı Kerim'i öğretmek Allah rızası için ücretsiz yapılması gereken bir iş. Bunun için maaş almıyoruz. Ben terzilik yaparak geçimimi sağlıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- "Yeni düzenlemelerle Kur'an kurslarında öğrenci sayısı arttı"

İbrahim, yeni düzenlemelerle Kur'an kurslarında öğrenci sayısının arttığına dikkati çekerek velilerin çocuklarını gönül rahatlığıyla Kur'an kurslarına gönderdiğini, çocukların da artık örgün eğitim ile Kur'an kursu arasında seçim yapmak zorunda kalmadığını, ikisini bir arada yürütebildiğini kaydetti.

Uç Kuzey'deki Kur'an kurslarının koordinatörü Şeyh Mahmut Ali ise eğitim seviyesinin düşük olmasının işsizlik oranının yükselmesine yol açtığına dikkati çekerek Boko Haram'ın da bunu fırsat bilerek gençleri para karşılığında örgüte bağladığını vurguladı. Gençlerin yatılı kalabileceği Kur'an kursunun kalmadığını söyleyen Ali, "Artık her öğrencinin nereden geldiğini, anne ve babasının kim olduğunu biliyoruz. Öğrenciler dersten sonra evlerine ailelerinin yanlarına geri dönüyorlar." ifadesini kullandı.

Ali, kapatılan Kur'an kurslarında hocaların çocuklarla bir bölgeden başka bir bölgeye seyahat ettiğini ve onları dilendirdiğini belirterek Boko Haram'ın intihar eylemcisi veya istihbarat işlerinde kullanmak üzere bu çocukları örgüte almaya çalıştığına işaret etti.

Örgütle mücadele kapsamında alınan bu önlemlerle öğrencilerin daha rahat kontrol altında tutulduğunu savunan Ali, hedeflerine ulaşamadan yakalanan intihar eylemcilerin çoğunun bölgeden olmadığını söyledi. Ali, "Bu, örgüte karşı mücadele kapsamında bölgemizde alınan önlemlerin etkili olduğunun göstergesi." dedi.

- Radikal görüş benimseyen 70'e yakın Kur'an kursu kapatıldı

Resmi verilere göre, Boko Haram'ın en çok saldırı düzenlediği ülkenin Nijerya sınırına yakın Uç Kuzey, yüzde 40 oranla ülkede eğitim seviyesinin en düşük olduğu bölgelerden birisi. Ülke çapındaki eğitim oranı ise yüzde 70'e yakın.

Marua'da 2015 yılında 600'e yakın Kur'an kursu olduğu tespit edildi. Bunların dışında radikal görüşler benimseyen ve meşru olmadığı iddia edilen 70'e yakın Kur'an kursu ise kapatıldı. Ayrıca, "radikal görüşleri" olduğu saptanan bazı hocaların da görevine son verildi.

Boko Haram'a karşı operasyonlar düzenleyen Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü (FMM), ülkenin kuzeyindeki güvenlik güçlerinin bölge halkı ile istihbarat konusundaki işbirliği ve eğitim alanında kaydedilen gelişmeler, örgütün bölgede zayıflamasına yol açtı.

FMM, örgütün saldırı düzenlediği Çad, Kamerun, Nijerya, Nijer ve Benin tarafından 11 Haziran 2015'te oluşturuldu ancak mali, lojistik, siyasi ve teknik sorunlar yüzünden 2016 başında göreve başlayabildi. Yaklaşık 10 bin askerin görev aldığı müdahale gücü, Boko Haram saldırılarına maruz kalan bölgelerde güvenliği ve insani yardımlara erişimi sağlamayı hedefliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.