"Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması piyasaları rahatlatacak"

"Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması piyasaları rahatlatacak"
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMMO) Başkanı Seyit Faruk Özselek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla piyasaların rahatlayacağını söyledi.

Konya SMMMO binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Seyit Faruk Özselek, “Yasalaşan kanun ile birlikte Maliye Bakanlığı'na bağlı tahsil dairelerince takip edilen vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, askerlik, seçim, nüfus, trafik karayolu geçiş ücreti ve RTÜK idari para cezaları, gümrük vergileri, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası prim alacakları ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz ve gecikme cezaları yeniden yapılandırılacaktır. Ayrıca belediyelerin idari para cezaları, su, atık su ve katı atık ücreti alacakları, belediyelere ödenmesi gereken paylar hariç, beyana dayanan vergilerde ve 2016'ya ilişkin 30 Haziran'dan önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları da yeniden yapılandırma kapsamında yer alacaktır” dedi.

Düzenleme 30 Haziran 2016 tarihine kadar olan borçları kapsayacak
Düzenlemenin 30 Haziran 2016 tarihide dahil olmak üzere bu tarihten önceki borçları kapsadığını ifadeden Başkan Özselek, “Yapılandırma başvuruları da Ekim ayı sonuna kadar yapılabilecektir. Kesinleşmiş kamu alacakların asıl tutarlarının tahsilinden vazgeçilmeyecek. Bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine yurt içi ÜFE esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek. Bu yapılandırmaya devlet tarafından yapılmış büyük bir teşvikte denebilir. Örneğin yapılandırmada önemli bir detayda peşin ödemeye ilave ek bir indirim daha yapılacak olmasıdır. 5 milyon mükellefin borcunun yeniden yapılandırılacak olması hem devletimizin hem de vatandaşımızın kazanacağı anlamına geliyor. Bu yapılandırma ile piyasalara olumlu yönde ekonomik rahatlama gelecektir” diye konuştu.

Ayrıca Başkan Özselek, kamu alacaklarıyla ilgili olarak şunlara değindi:
“Düzenleme 30 Haziran 2016 tarihine kadar olan borçları kapsayacak, 2016 yılına ilişkin olarak 30 Haziran 2016 tarihinden önce tahakkuk eden vergilerin de bu kapsama girdiğini hatırlatmakta fayda var. Ancak Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemesi bu kapsama girmiyor. Vergi ve prim borçlarında indirim yapılmayacak. İtilaflı vergi ve sigorta borçları yeniden yapılandırılacak. Gecikme zammı silinecek, kalan tutara yurtiçi fiyat endeksi artışı kadar fark eklenecek. Böylelikle 100 TL'lik bir borcun gecikme cezasında yüzde 45 oranında indirim sağlanacak. Borcunu peşin ödeyenlere ise ilave bir indirim daha sağlanacak. Başta emlak vergisi olmak üzere belediyeler tarafından tahsil edilen vergiler ve hizmet bedelleri de yeniden yapılandırma kapsamına giriyor. Vergi ve prim borcu peşin ödenirse faiz ve gecikme zammının yüzde 50'si alınmayacak. 100 TL tutarında vergi ve 70 TL gecikme faizi olarak düşünüldüğünde 170 TL tutarında alacağı takip edilen bir vatandaşın, yeniden yapılandırmaya başvurduğu takdirde 70 TL'lik gecikme faizi yeni düzenleme ile yeniden hesaplanacak. Borcun ödenmeyen dönemlerinde gerçekleşmiş olan Yİ-ÜFE oranı kullanılacak. Bu sayede 70 TL tutarındaki gecikme zammı 40 TL'ye kadar düşecek. Peşin ödemede ise yüzde 50'lik kısmı alınmayacak yani 40 TL'lik gecikme zammı 20 TL olarak uygulanacak ve 140 TL'lik tutar 120 TL'ye gerileyecek. Düzenleme ile işletmelerin kasa ve ortaklardan alacaklarına ilişkin düzenlemeye gidilecek. İşletmede olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizatın kayıt altına alınması sağlanacak. Gelir ve kurumlar vergisi ile KDV mükelleflerinin geçmiş 5 yıla ilişkin olarak daha önce beyan ettikleri tutarları belli oranlarda artırmaları halinde Maliye Bakanlığı'nın geçmişe dönük herhangi bir vergi incelemesi yapılmayacak. Borçlara uygulanan gecikme zammı silinecek ve yurtiçi fiyat endeksi artışı kadar fark eklenecek. İtilaflı vergi ve sigorta borçları yeniden yapılandırılacak. Devam eden bir vergi incelemesine dönük olarak belli oranda bildirimde bulunulur ve bu ödemeler yapılırsa vergi incelemeleri de süratle tamamlanacaktır. Stok affı getirilecek. İndirimle belirlenen yeni borca 18 ay taksit imkanı sağlanacak. Kasa mevcutları düzeltilecek.”
 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.