Kamu Başdenetçisi Malkoç:

Kamu Başdenetçisi Malkoç:
"(Üniversite sınavına girişte uygulanan 15 dakika kuralının kaldırılması) ÖSYM'nin Sayın Başkanının bizim bu kararımıza uyacak olması, aynı zamanda hukuka uymaktır, milletin hayır duasını almaktır. Bir yanlıştan dönmenin erdemidir"

ANKARA (AA) - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer'in üniversite sınavına girişte uygulanan 15 dakika kuralının kaldırılmasına ilişkin açıklamaları ile ilgili, "ÖSYM'nin Sayın Başkanının bizim bu kararımıza uyacak olması, aynı zamanda hukuka uymaktır, milletin hayır duasını almaktır. Bir yanlıştan dönmenin erdemidir." değerlendirmesinde bulundu.

Malkoç, yüzde 96 engeli bulunmasına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan engelli aylığı alamayan, Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) başvurusu sonucunda geçmişe dönük farklarıyla birlikte engelli aylığı bağlanan 21 yaşındaki İrem Ülgen'in annesi Tülin Ülgen'i makamında kabul etti.

KDK'nın vatandaşla idare arasında bir köprü olduğunu ifade eden Malkoç, vatandaşın kamu hizmeti alımında karşılaştığı eksikliği, hataları ortadan kaldırdıklarını, avukatlığını yaptıklarını ve idareye yol gösteren bir kurum olduklarını belirtti.

Kuruma başvuruların çok kolay ve herhangi bir ödeme alınmadan yapıldığına dikkati çeken Malkoç, birçok kişinin kurumu tanımadığını söyledi.

İrem Ülgen'in SGK ile olan bu sorununun çözüldüğüne değinen Malkoç, "Bizim çalışmalarımız üzerine yanlışını düzeltme erdemi gösterdiği için SGK Başkan ve yöneticilerine teşekkür ediyoruz." dedi.

- "Çocuğumun hakları korunduğu için çok mutluyum"

Tülin Ülgen de 2006'da eşini kaybettikten sonra biri engelli olan iki çocuğuna yetim, kendisine dul aylığı bağlandığını belirterek, 2016'da engelli olan kızına bağlanan aylığın engelli aylığı olmadığını fark ettiğini dile getirdi.

SGK'ya bu konuda yaptığı başvurulardan olumlu sonuç alamadığı için KDK'ya başvurduğunu ifade eden Ülgen, şunları kaydetti:

"Geçen hafta çok güzel bir bilgi verdiler ve kurumun araştırmaları sonucunda bize bağlanan aylığın en başından beri yanlış ve düşük bir şekilde bağlandığını ve bunun düzeltileceğini ve yaklaşık 10-11 yıllık farkımızı da alacağımızı beyan ettiler. Bunun üzerine çok sevindik. Bir avukat tutmak zorunda kalmadım. Herhangi bir yere gitmek zorunda kalmadım. Çocuklarımın, özellikle engelli olan çocuğumun hakları korunduğu için çok mutluyum."

- "Kamuoyunun vicdanını temsil ediyorduk"

Kabulün ardından AA muhabirinin ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Özer'in üniversite sınavına girişte uygulanan 15 dakika kuralının kaldırılmasına ilişkin açıklamaları ile ilgili sorusunu da yanıtlayan Malkoç, bunun KDK'nın yapmış olduğu başarılı çalışmalardan bir tanesi olduğunu dile getirdi.

Şeref Malkoç, bu uygulamadan dolayı çok öğrencinin mağdur olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Hatta ücretini yatırdığı halde 100 bin öğrencinin sınava girmediğini tespit etmiştik. Bize müraacatlar geldi, biz olayı inceledik, araştırdık ve ÖSYM yetkilileriyle de temasa geçtik. Hem hakkaniyet hem hukuk açısından özellikle Anayasa'nın 42. maddesi açısından değerlendirdik ve kendilerine, '09.45 kuralının uygulanmaması' tavsiyesinde bulunduk. 'Sınavı 10'da yapacaksanız, 10'a kadar gelenleri alırsınız, sınava 10.15'te mi geçeceksiniz ona siz karar verin' dedik. ÖSYM maalesef önce bu konuda olumsuz tavır ortaya koydu."

Tavsiye kararının "hukuki bir karar" olduğuna dikkati çeken Malkoç, "Biz kamuoyunun vicdanını temsil ediyorduk ve milletin vicdanında ne varsa karara onu dökmüştük. Şimdi ÖSYM'nin Sayın Başkanının bizim bu kararımıza uyacak olması, aynı zamanda hukuka uymaktır, milletin hayır duasını almaktır, bir yanlıştan dönmenin erdemidir. Hukuka uymak herkese fayda getirir ve ÖSYM'nin yeni başkanına da hem teşekkür ediyorum hem de başarılar diliyorum." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.