Kamuya olan borçlar azalacak

Kamuya olan borçlar azalacak
Konya Vergi Dairesi Başkanı Musa Kazım Ünver 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile bazı kanunlarda ve bir kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun 27 Mayıs 2017 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirti.

Ünver, “Toplumun her kesimine hitap eden kanunu vatandaşlarımıza anlatmak, azami seviyede yararlanılmasını sağlamak amacıyla gerekli tanıtım faaliyetlerine başlamıştır. Başkanlık- deftarlık olarak tüm personelimiz ile kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır bulunuyoruz” dedi.

YENİ YAPILANDIRMA KANUNU KESİNLEŞMİŞ BORÇLARA ÖDEME KOLAYLIĞI GETİRİYOR

Yeni yapılandırma kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getirdiğini belirten Ünver, “Vergi dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme zamları, faizler Yİ-ÜFE oranında, yani üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Kanundan yararlanan vatandaşlarımız yıllık yüzde 16.80 oranında gecikme zammı ödemek yerine, yıllık yüzde 3-4 gibi düşük oranda bir tutar ödeyecek. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirim yapılıyor. Yarısını tahsil ediyor, yarısından vazgeçiyoruz. Borcun peşin ödenmesi halinde ayrıca indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor. Borçların 36 aya varan sürede ödenmesi mümkün. Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uyguluyor. Yapılandırma devam ettiği sürece; Borcu yoktur belgesi alınabilecek. Araçların fenni muayeneleri yaptırabilecek” dedi.

Vatandaşlar, Yeni Yapılandırma Kanunu sayesinde geçmiş borçlarını taksitler halinde ödeyerek ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebileceklerini belirten Ünver, “31 Mart 2017 tarihinden öncesine ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler bu kanuna göre ödenebilecek. Ancak, önceki yapılandırma yasası olan 6736 sayılı kanun hükümlerine yapılandırılmış borçlar Yeni Yapılandırma Kanunu kapsamına alınmamıştır. Önceki yasa çerçevesinde borcunu yapılan vatandaşlarımız 1 Temmuz 2016- 31 Mart 2017 zaman aralığında borçları oluşmuş ise bu borçlar için Yeni Yapılandırma Kanunundan yararlanabilecekler. Ayrıca, çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da kanun kapsamında yapılandırılabilecek. YURT-KUR üzerinden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan örenim ve katkı kredisi borçları ile ecrimisil borçları da kanuna göre yapılanarak ödenebilecek” dedi.

6-18 TAKSİT İMKÂNI

Yeni yapılandırma Kanunu olan 7020 sayılı Kanun hükümlerden yararlanmak isteyen vatandaşların 30 Haziran 2017 tarihine kadar Vergi dairlerine başvuruda bulunması gerektiğini belirten Ünver, “Bu sürenin uzatılmasına ilişkin kanunda yetki bulunulmadığından sürenin uzaması mümkün değil. Başvurular, bizzat bağlı bulunan vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığıyla yapılabilecek. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerden biri seçilebilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12,18 taksit seçenekleriyle ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya ilk taksit ödemelerin son günü 31 Temmuz Pazartesi günü mesai bitimine kadar yapılması gerekiyor ”dedi. (M.Esad Çağla)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.