Kan sürekli bir ihtiyaçtır

Kan sürekli bir ihtiyaçtır
2015 yılı içerisinde ülke genelinde 1 milyon 940 bin ünite kan bağışı yapıldı. Konya’da ise 48 bin 500 ünite kan toplandı. Oldukça geniş bir yelpazede kullanılan kana olan ihtiyaç süreklilik arz ediyor

Dilhan Türker'in Özel Haberi

 

“BAĞIŞLANAN HER KAN KURTARILAN 3 CAN”

Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Buna karşılık yapılan araştırmalar, yaklaşık 80 milyon insanın yaşadığı Türkiye’de yıllık kan bağışı miktarının 1 milyon 940 bin ünite olduğunu ortaya koydu.

Bayanlar 120 gün arayla senede 3 kez, erkeler ise 90 gün arayla senede 4 kez kan bağışında bulunabiliyor.

Kızılay Konya Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent, “Bugün bir kana ihtiyacımız olduğunda bu kan başka bir insan tarafından verilecek. Aynı şeyler bizimde başımıza gelebilir. Kan bağışından korktuğumuz için geri planda kalmamamız gerekiyor çünkü bizim tek bir korkumuz orda iğne korkusu olabilir ama o bağış sayesinde 3 can kurtarabiliriz. Ölmek üzere olan bir insanın, o kan olmadığı takdirde ameliyatı başarısız geçmek üzere olan bir insanın, lösemili olup da o kana acil ihtiyacı olan insanların korkularının yanında bizim iğne korkusu çekmemiz artık çok hafif bir seviyede kalıyor” ifadelerini kullandı.

“KAN BAĞIŞINA KARŞI DAHA DUYARLI OLMALIYIZ”

2015 yılı içerisinde ülke genelinde 1 milyon 940 bin ünite kan bağışı toplanıldığını Konya için bu rakamın 48 bin 500 ünite olduğunu belirten Dr. Kaya Levent, “Türk Kızılayı gönüllü kan bağışçılarına anı olarak kalması için madalya, ödül sistemi oluşturmuş olup, verilen kan bağışı sayısı oranına göre bronz, gümüş, altın madalya ve plaket takdimi her yıl 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü kapsamı etkinliklerinde teslim edilmektedir” dedi. Türk Kızılayından temin edilen hiçbir kan ürününden hasta ve hasta yakınından her hangi bir ücret talep etmeyen Türk Kızılayı ülke genelinde kurduğu kan dağıtım ağı organizasyonuyla gerekli durumlarda hava yolunu da kullanarak bugün ülkemizin her hangi bir noktasının karşılanamayan acil kan ihtiyacını anında temin edebilmektedir.  Levent, “Türk Kızılayı ülke genelinde kurduğu kan dağıtım ağı organizasyonuyla gerekli durumlarda hava yolunu da kullanarak bugün ülkemizin her hangi bir noktasının karşılanamayan acil kan ihtiyacını anında temin edebilmektedir.  Bu ağ sayesinde ülkemizin şu günlerde yaşadığı terör saldırıları ve eylemlerinde yaralanan gerek askeri gerekse sivil hastanelerde yatan her hastaya acil durumlarda zamanında temin sağlanmaktadır. Tüm bu verilerin ışığında Konya’nın kanının Konya’ya yetebilmesi, ihtiyacın tümünün karşılanabilmesi adına özellikle bu olumsuz hava koşullarında ve Ramazan aylarında başta olmak üzere 2016 yılında da tüm vatandaşlarımızdan kan bağışına karşı daha duyarlı olmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.