Kanada'da en eski çam ağacının fosili bulundu

Kanada'da en eski çam ağacının fosili bulundu
Bilim adamları, Kanada'nın güneydoğusundaki Nova Scotia bölgesinde, bilinen en eski çam ağacına ait fosiller buldu

Bilim adamları, Kanada'nın güneydoğusundaki Nova Scotia bölgesinde, bilinen en eski çam ağacına ait fosiller buldu.

Londra Üniversitesinden Dr. Howard Falcon-Lang, BBC'ye yaptığı açıklamada, keşfedilen yanmış çam dalları fosillerinin 140 milyon yıl öncesine ait olduğunu belirtti.

Falcon-Lang, çam ağacının evriminin, orman yangınlarını körükleyen oksijen seviyesinin günümüzden çok daha yüksek olduğu mesozoik dönem sonunda şekillendiğini ileri sürdü.

Bir taş ocağından çıkarılan fosil numunelerinin muhafaza edildiğini kaydeden Falcon-Lang, "Fosiller, kontrol edilemeyen yangınların erken dönem çam ormanlarını kasıp kavurduğunu ve belki de bu ağaçların evrimine şekil verdiğini ortaya koydu" dedi.

Falcon-Lang, bir kaç milimetre uzunluğundaki fosillerin, günümüzde İskoçya'da geniş alanları kaplayan İskoç çamına benzer bir ağaçtan kalmış olabileceğini söyledi.

Çamın, içeriğinde bulunan tutuşkan keresteyle en çabuk alev alan türlerden biri olduğunu vurgulayan Dr. Falcon-Lang, "En eski çam fosillerinin ateş ürünü kömür şeklinde muhafaza olmuş olması, çamların doğuşunun ateşin icat olduğu zamana kadar uzandığını düşündürüyor" diye konuştu.

Çalışma, Geology dergisinde yayımlandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.