"Kara Altın" Binlerce Kişinin Geçim Kaynağı Oldu

"Kara Altın" Binlerce Kişinin Geçim Kaynağı Oldu
Halk arasında "kara altın" olarak da adlandırılan ve tespih ile takı sektöründe kullanılan Oltu taşı, madenden çıkarılmasından satıcısına kadar binlerce insana ekmek kapısı oldu

ERZURUM (AA) - Erzurum'un Oltu ilçesinden çıkarılan, tespih ve takı eşyalarının vazgeçilmez aksesuarları arasında yer alan Oltu taşı, binlerce insanın da geçim kaynağı oldu.

Halk arasında "kara altın" olarak adlandırılan Oltu taşı, ilçedeki dağlarda yer alan maden yataklarından köylüler tarafından çekiç, murç, kazma ve kürek yardımıyla güçlükle çıkartılıyor.

El emeği ve göz nuru ile tespih ve çeşitli süs ve takı eşyalarına dönüştürülen Oltu taşı, hediyelik eşya dükkanlarında satışa sunuluyor.

Madenden çıkartılıp satışa sunulana kadar büyük emek isteyen Oltu taşı, sektördeki binlerce kişiye de ekmek kapısı oluyor.

Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'un Doğu Anadolu'nun merkez ili olduğunu ifade ederek, Oltu ilçesinin de Erzurum'un en önemli ilçelerinin başında geldiğini söyledi.

İlçenin simgesi

İlçenin simgesi haline gelen Oltu taşıyla ilgili son yıllarda çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Zengin, "Oltu taşı hem ilçemizin hem de Erzurum'un bir marka değeri olmasının yanı sıra Türkiye'de de artık sınırları aşmış ve dünyada da bilinen bir marka değerine dönüşmüş ürünümüzdür" dedi.

Oltu taşında rezerv problemi yok

Yöreden yüz yıldan daha fazla süredir çıkartılan Oltu taşının binlerce insana geçim kaynağı olduğuna da işaret eden Zengin, "Oltu taşı aslında çok bilinmemekle birlikte binlerce insanımızın ekmek kapısı oldu." dedi.

Kaymakam Zengin, Oltu taşının dağlardan güçlükle çıkartılıp üretildiğini söyleyerek, "Oltu'da, yüzyıllardır insanlarımız köylerimizdeki belli alanlarda Oltu taşını bin bir zahmetle çıkartıyor. Ardından Oltu taşını getirip ilçedeki ve Erzurum'daki işletmecilere satıyorlar." diye konuştu.

Tespih üretiminin yanı sıra süs ve takı sektöründe de kullanılan Oltu taşı ürünlerin üretiminde tasarım, dizayn ve ARGE çalışmalarının da çok büyük önemi olduğunu anlatan Zengin, "Bir çok üretici eski usullerle yeni tasarım yöntemlerini kullanarak yeni şeyler üretmeye çalışıyor. Daha çok takı boyutunda yeni çalışmalar yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.