Kara Harp Okulundaki Darbe Girişimi Davası

Kara Harp Okulundaki Darbe Girişimi Davası
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözleşmeli subay adaylarının da bulunduğu 164 kişinin yargılandığı davaya devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında eski sözleşmeli subay adaylarının da bulunduğu 164 kişinin yargılandığı davaya, tanık beyanlarıyla devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki mahkeme salonunda görülen davaya sanıklar, müştekiler, yakınları ile avukatlar katıldı.

Duruşmada, başka davadan tutuklu sanıklar, tanık olarak beyanda bulundu.

Tanık Nadir Özsoy, darbe girişiminin yaşandığı tarihte birinci bölük komutanı olarak yüzbaşı rütbesinde görev yaptığını, 15 Temmuz'da ertesi gün yapılacak Afyon tatbikatı için hazırlık gerçekleştirildiğini söyledi.

Tabur komutanının, tatbikat için izindekiler dahil herkesin dönmesini istediğini belirten Özsoy, bu yüzden 15 Temmuz gecesi saat 21.30'da herkesin birlikte olduğunu ifade etti.

Akşam mesaiye döndüğünde kompozit başlık, kamuflaj ve hücum yeleği giydiğini, alarm verildiğinin söylenmesinin ardından kursiyerlerin başına geçtiğini anlatan Özsoy, astsubaylıktan gelen kursiyerlerin nizamiyeye gönderileceğini öğrendiğini söyledi.

Özsoy, telefonunu alıp tabur komutanını aradığını, sonrasında onun da birliğe girmek için geldiğini ancak izin verilmediğini öğrendiğini belirterek, tabur binasındaki 14 Libyalı öğrencinin de binada muhafaza edilmesini sağladığını anlattı.

Teğmen Rıdvan Bozdemir'in telefon ettiğini ve Genelkurmaya götürüldüklerini, ortalık karışık olduğu için de buradaki mescide sığındıklarını söylediğini dile getiren Özsoy, sonrasında Genelkurmay Başkanlığına götürülen Üsteğmen Hasan Ali Seyrek'le de konuştuğunu bildirdi.

Özsoy, Celal Dora alanındaki Genelkurmaya gönderilmeyen kursiyerlerin tabur binasına alındıklarını, dışarı çıkmamalarını söyleyip onları beklettiğini ifade ederek, alay komutan vekilinin, durumu anlattığında yoklama alınması emri verdiğini dile getirdi.

- Savaş çıktı sanmış

O dönem okulda üsteğmen rütbesinde görev yaptığını anlatan Atilla Kahraman da 15 Temmuz'da, ertesi gün gerçekleştirilecek Afyon tatbikatı için hazırlık yaptıklarını söyledi.

Kahraman, akşam saatlerinde içtimadan önce Ömer Ergenekon isimli bir yarbayın gelerek Afyon seyahati için kursiyerlerden belirlenen muhafızları "tatbikat" yapacağız diye götürmek istediğini, kursiyerler izinden dönünce onları aldığını anlattı. Kahraman, sonrasında da Ergenekon'un bu kursiyerleri Türk Telekoma götürdüğünü öğrendiğini bildirdi.

Uçaklar uçmaya başladığında Suriye ile yaşanan durumdan dolayı savaş çıktığını düşündüğünü aktaran Kahraman, sonrasında öğrencilerin içtima alanında toplandığını, Kurmay Başkanı İlhami Polat'ın bir şeyler söylediğini ancak duyamadıklarını iddia etti.

Bazı kursiyerlerin nizamiyelere sevk edildiğini anlatan Kahraman, içtima alanında kursiyerlere "seferberlik ve savaş durumu bulunduğunu, emre itaat etmemenin ölüme kadar yolu olduğunu" söylediğini bildirdi.

- "Kursiyerlerimizi ateşin içine bırakmışlar"

Uçakların bomba etkisi yaratan seyrinden dolayı kursiyerleri yemekhaneye götürdüklerini belirten Kahraman, Yarbay Ali Demir'in emri üzerine 3 nolu nizamiyeye, buradaki kursiyerlerin yanına gittiğini ifade etti.

Kahraman, yemekhanede bekleyen kursiyerlerin yanına giden iki kişinin "Harp Okuluna bomba atacaklarmış, sizi güvenli bir yere götüreceğiz." dediğini yine kursiyerlerden öğrendiğini bildirdi.

Kursiyerlerin buradan Genelkurmaya götürüldüklerini dile getiren Kahraman, "Kursiyerlerimizi Genelkurmayda ateşin içine bırakmışlar. Ben öğrencilerimizin darbeden haberdar olmadıklarını düşünüyorum. İlhami Polat okulu karıştırıp bizi ve öğrencilerimizi ateşin içine atmıştır, şu anda da firari." dedi.

Duruşmanın öğleden önceki bölümünde, başka bir davadan tutuklu Ali Tolga Sıçrar da tanık olarak beyanda bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.