"Karadeniz Havzası'nda Sınır Ötesi İşbirliği Programı"

"Karadeniz Havzası'nda Sınır Ötesi İşbirliği Programı"
AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yücel: "Program, daha güçlü bölgesel iş birliğinin yanı sıra AB'ye üye ve komşu ülkelerle olumlu diyaloğa katkıda bulunmayı amaçlıyor"

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığınca yürütülen "Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği" programı, Ordu'da tanıtıldı.

Ordu Valiliğinin katkılarıyla bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel, programın, havzada yer alan ülkelerdeki sivil toplum örgütlerinin ve yerel yönetimlerin iş birliğine olanak tanıması nedeniyle önemli olduğunu söyledi.

Devam eden iş birliği sürecinin, Karadeniz Havzası'nda yapıcı diyaloğun ve iyi ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirten Yücel, şöyle konuştu:

"Daha güçlü bölgesel iş birliğinin yanı sıra AB'ye üye ve komşu ülkelerle olumlu diyaloğa katkıda bulunmayı amaçlayan Karadeniz Havzası'nda Sınır Ötesi İşbirliği Programı, sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınma, turizm, kültür, tarım ve bağlantılı sektörlerdeki projelere destek sağlamaktadır. Ülkemizin yanı sıra Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan'dan kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğine olanak tanıyan bu çok taraflı bir iş birliği programı, ülkemizde Edirne'den Trabzon'a, İstanbul'dan Samsun'a, Tekirdağ'dan Çorum'a Karadeniz kıyısında ve civarında bulunan 25 ilin katılımına açıktır."

Ahmet Yücel, programın 2014-2020 döneminin ilk teklif çağrısına Haziran 2016'da çıkılacağını ifade ederek, bu kapsamda 19,7 milyon avro hibe verileceğini dile getirdi.

- "Türkiye, her şehirde proje üretilebilir hale geldi"

Vali İrfan Balkanlıoğlu ise Türkiye'nin, her şehirde proje üretilebilir hale geldiğine dikkati çekerek, "Sivil toplum örgütleri, şirketler, resmi kuruluşlar proje için müracaat edebileceği her türlü teklif çağrılarına müracaat ediyor. Bu anlamda buraya geldiğimde Ordu'nun gerilerde olduğunu gördüm. Bazı konularda projelere ya hiç müracaat edilmemiş ya da 81 il içerisinde 70'inci veya 80'inciyiz. Her türlü potansiyel, imkan burada var. Eğitilmiş insanlarımız da var. Niye yapmıyoruz, niye takip etmiyoruz? Bu konuda kendimize gelmemiz lazım." dedi.

"Karadeniz Havzası'nda Sınır Ötesi İşbirliği Programı konusunda gerekli görüşmeleri yaptığını anlatan Balkanlıoğlu, "Finanse edilen bazı projeler var. Karadeniz'de kıyısı olan ülkelerle bazı konularda iş birliği yapıp, onlarla iletişime geçip yapacağımız ve hazırlayacağımız projelerin finansmanını bu kaynaktan sağlayabiliriz. Aksi halde biz faydalanamazsak başkaları faydalanıyor. Buradan faydalanmak lazım." diye konuştu.

Vali Balkanlıoğlu, söz konusu programdan ülkenin faydalanacağını vurgulayarak, programla birlikte iş istihdamı sağlanacağını da kaydetti.

Konuşmaların ardından tanıtım filmi izlendi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.