Karagöz Festivali İle 20 Bin Çocuğa Ulaşılacak

Karagöz Festivali İle 20 Bin Çocuğa Ulaşılacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla 25 Eylül-1 Ekim tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek Karagöz Festivali'nde, yetişkinlerin yanı sıra 20 bin çocuğa Karagöz sanatı anlatılacak - Karagöz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ergün: - "Türkiye'nin farklı

İSTANBUL (AA) - EMRAH GÜNEY - Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla 25 Eylül-1 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Karagöz Festivali'nde yetişkinlerin yanı sıra 20 binin üzerinde çocuğa ulaşılacak.

Karagöz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olan Karagöz ve kukla sanatçısı Enis Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karagöz Festivali'nin milli kültürün devamı açısından oldukça önemli olduğunu belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) Taşıyıcısı da olan Ergün, Karagöz sanatının köklerinin geçmişin derinliklerine uzandığını, geçmişten bugüne bu toprakların sesi, nefesi, güzündeki gülümsemesi olduğunu söyledi.

Ergün, Karagöz sanatının İstanbul'un farklı ilçelerinde, 25 Eylül-1 Ekim tarihlerinde arasında eş zamanlı seyirciyle buluşacağını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından "Somut Olmayan Kültürel Miras" olarak tescil edilen Karagöz sanatını daha görünür kılmak ve tüm renklerini seyirciyle buluşturmayı hedeflediklerini anlatan Ergün, "Türkiye'nin farklı yerlerinden gelecek Karagöz sanatkarları, Karagöz gösterileri gerçekleştirmenin yanı sıra çocuklara ve gençlere yönelik Karagöz atölyeleri düzenlenecek, Karagöz musikisi sunacak. İstanbul'un birçok noktasında eş zamanlı gerçekleştirilecek festivalde, İstanbul'da bir hafta boyunca Karagöz rüzgarı esecek." diye konuştu.

Ergün, festival süresince toplam 30 Karagöz oyununun gösterileceğini kaydederek, 12 Karagöz sanatkarının farklı noktalarda hünerlerini sergileyeceğini, Karagöz yapım atölyeleri gerçekleştirileceğini belirtti.

- 20 bin Karagöz tasviri hediye edilecek

Genç nesillere Karagöz ve kukla sanatını daha yakından tanıtmak istediklerini dile getiren Ergün, 20 bin çocuğa ise evlerine gittiklerinde de oynayabilsinler diye Karagöz tasviri hediye edeceklerini kaydetti.

Çocukların bir Karagöz oyununun nasıl hazırlandığını bu festivalle öğrenebileceğine işaret eden Ergün, şöyle devam etti:

"Karagöz, çocuklar için müthiş bir şey. Çocukların dikkatini uzun süre tutmak çok zordur. Karagöz oyunu esnasında 1 saatlik gösteride, oyunun bitmesini istemiyorlar. Çünkü izledikleri çizgi film veya farklı bir oyundaki karakterle diyalog kuramıyor ama Karagöz oyununda bu mümkün. Karagöz, çocukların kendisini oyunun içinde aksettirebildiği bir oyun."

- Festivalin onur konuğu Metin Özlen olacak

Festival kapsamında bir ödül töreni de organize edileceğini aktaran Ergün, "Yaşayan İnsan Hazinesi" seçilen Karagöz sanatçısı Metin Özlen'in festivalde onur konuğu olarak yer alacağını söyledi.

Törende bir Karagöz musikisinin de sunulacağını ifade eden Ergün, Karagöz sanatına katkı sağlamış kişilere de "Yaşam Boyu Onur" ve "Emek" ödüllerinin takdim edileceğini dile getirdi.

Ergün, festivale katılacak Karagöz sanatçılarını; Ahmet Uysal, Alican Balakin, Alpay Ekler, Duygu Tansı, Bülent Aksu, Cafer Sadık Hadimioğlu, Cengiz Samsun, Deniz Karalar, Deniz Özgökbel, Ercan Sönmez, Göher Ergün, Hüseyin Dilan, Nazım Önay Olcaytu, Özgür Atkın, Ramil Balakin, Seyfullah Günana, Sibel Tomaç, Seçkin Güneş, Teyfik Dinç ve Metin Özlen olarak sıraladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.