Karamercan'dan yeterlilik belgesi açıklaması

Karamercan'dan yeterlilik belgesi açıklaması
Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen meslek dalları ile ilgili uygulama hakkında esnaf ve sanatkarları uyardı.

KONESOB Ali Osman Karamercan yaptığı yazılı açıklamada, 15 Mayıs 2015 tarihinde yayınlanan tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler arasında bulunan 40 meslek dalında çalışabilmek için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildiğini, tebliğ ile 1 yıllık bir geçiş süreci verildiğini, bu sürenin 25 Mayıs 2016 tarihinde dolacağını hatırlattı.

Söz konusu meslek dalları arasında sanatkarlık mesleklerinin bulunduğunu belirten Başkan Karamercan, bu mesleklerin daha çok metal sektörü ile inşaat sektörünü kapsadığını, mesleki yeterlilik belgesi yanında ustalık belgesi ile ilgili meslek alanında alınmış diplomaların ise mesleki yeterlilik belgesi yerine geçtiğini vurguladı.

500 TL. PARA CEZASI UYGULANACAK
Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işverenlere çalışan başına 500 lira para cezası uygulanacağını açıklayan Karamercan, bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin bir an önce çalışanlarına bu belgeleri almak için harekete geçmeleri uyarısında bulundu.

BELGE ÜCRETİ İŞSİZLİK SİGORTASI FONUNDAN KARŞILANACAK
Başkan Karamercan açıklamasında, "Mesleki yeterlilik belgesi bu alanda yetkilendirilmiş kurumlar tarafından düzenleniyor. Yetkilendirilmiş kurumların düzenledikleri sınava giren çalışanlar başarılı oldukları takdirde Türkiye’de ve dünyada geçerliliği olan MYK belgesine sahip oluyorlar. Belge ve sınav ücreti ise 2017 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Halen ülke genelinde 40 adet yetkilendirilmiş kurum bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan ikinci bir tebliğ ile, 8 meslekte daha mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi. Bu mesleklerde belge aranmasına ise 25 Mart 2017 tarihinde başlanacak" ifadesini kullandı.
Başkan Karamercan, esnaf ve sanatkar işverenlerin para cezasıyla mağdur olmamaları için 25 Mayıs 2016 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgelerini almaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.