Karapınar'da ikindi sohbetleri

Karapınar'da ikindi sohbetleri
KONYA (AA) - Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği tarafından düzenlenen "Yaşayan Konya Hafızası" isimli ikindi sohbetleri...

KONYA (AA) - Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği tarafından düzenlenen "Yaşayan Konya Hafızası" isimli ikindi sohbetleri Karapınar'ın Sultaniye kazasında yapıldı.

Araştırmacı yazar Mehmet Ali Uz, Koyunoğlu Müzesi Konferans salonunda yaptığı konuşmada, Konya'nın bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve pek çok kazasında bunların kalıntılarına rastlandığını söyledi.

Konya ilçelerinin bazılarının Selçuklu, bazılarının da Osmanlı döneminde kurulduğunu belirten Uz, "Osmanlı büyük bir devlettir. Bir şeyi yapmak istediği zaman ne kadar güçlükle karşılaşırsa o gayesini hiçbir zaman terk etmemiş, neticeye mutlaka ulaşmıştır. Devlet, Karapınar'ı kurarken de pek çok zorluklarla karşılaşmış ancak Karapınar'ı, Sultaniye'yi kurmuştur" dedi.

Eğitimci yazar Adem Zengin de Selçukluların yıkılmasından sonra Karapınar'ın, Karamanoğulları ile Osmanlılar arasında üç kere el değiştirdiğini dile getirdi.

Yazar Derya Karakaya ise devletlerin uzun soluklu olmalarının temelinde sadece orduların güçlü olmasının yeterli olmadığını ifade ederek, "Şehir ve şehirleşmeye büyük önem veren Osmanlı Devleti, yönetiminde bulunan en küçük yerleşme birimine kadar her bölgeyi cami, mescit, han, hamam, medrese gibi eğitim kurumları ile donattı" diye konuştu.

Programa, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur, Karapınar Belediye Meclis üyelerinden Mehmet Koçak, Yusuf Zengin, Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve Konya Turizm Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci ile vatandaşlar katıldı.

Proğramın ardından konuşmacılara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Okur tarafından kitap ve plaket takdim edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.