Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Kararsız ECB Ilımlı Havayı Bozar

Kararsız ECB Ilımlı Havayı Bozar

Haziran ayının ilk haftası geldi çattı. Önemli veriler bekleniyor. Piyasalar da beklentilere göre yön alıyor. Son yazımda en ufak risklerde piyasanın Dolar/TL ‘de 2,110’ları deneyeceğini belirtmiştim. Parite için ise ABD verilerinin iyi gelmesi halinde 1,36 ların altının deneneceğini söylemiştim.
Paritede 1,3583‘ler Dolar/TL de ise 2,116’lar görüldü. Tahminlerimizde yine yanılmadık.

5 Haziran ECB(Avrupa Merkez Bankası)toplantısı piyasaları şekillendiriyor. Pazartesi günü Euro bölgesi imalat sanayi endeksi(PMI) açıklandı ve son 5 ayın en kötü verisi geldi. Fakat buna rağmen ECB den çok ciddi müdahaleler beklenmiyor. ECB’den faiz indirimi, negatif faiz ve varlık alımı konusunda hareket etmesi bekleniyor ama ECB varlık alımı konusuna söylemde sıcak baksa da iş eyleme dökülünce pek yakın durmuyor.  Son 2-3  gündür piyasalarda varlık alımı olmama ihtimaline karşı ufak çaplı satışlar yapılıyor. Borsalar hafif ekside hareket ediyor. ECB’nin piyasa beklentilerini karşılayamaması durumunda bu negatiflikler biraz daha artabilir.

ABD tarafında ise geçen hafta söylediğimiz gelişmeler dışında bir değişiklik yok.6 Haziran’da açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik takip edilmesi gereken veriler.

Dolar/TL ‘de 2,105 seviyelerinde hareket ediyoruz. Döviz kurunun burada olmasının birkaç nedeni var fakat önemli olanlarından birisi bahsettiğimiz ECB etkeni iken diğeri Sayın Başbakan’ın Merkez Bankası Başkanı hakkında yaptığı ikinci sert eleştiri. Bu konuşma piyasaları tedirgin etti. Sayın Başbakan kısaca “ekonomide sorun olduğu zaman halka biz hesap veriyoruz onlar değil süresi dolunca bizde gereğini yaparız” açıklamalarında bulundu. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı tartışma konusu oldu. Gerginlik arttı. Daha sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ılımlı açıklamaları piyasaları yumuşattı.

Sayın Erdem Başçı’nın pazartesi günü Bakanlar Kuruluna yapmış olduğu sunumda ki açıklamalarına bakacak olursak;
-Enflasyonda düşüşün haziran ayından itibaren başlayacağını belirtti,
-Cari işlemler açığındaki iyileşmesinin süreceğini söyledi,
-Büyümenin de yüzde 4 civarında gerçekleşeceğini söyledi.
Yani bir nebze hükümet kanadını kendi politikalarıyla buluşturdu ve ikna etti. Görünümün iyiye gittiğini belirtti. Sayın Bülent Arınç’ın açıklamaları da bunu destekler yönde.

Dün açıklanan enflasyon verileri beklenenden düşük geldi ve Merkez Bankasının bir daha ki toplantıda faiz indirimi için elini güçlendirdi. ECB ve ABD tarafından gelecek karar ve veriler de uygun gelirse TCMB bir daha ki toplantısında tekrar ufak bir faiz indirimine gidebilir.

Bu bağlamda kurları değerlendirecek olursak gelebilecek faiz indirimleri ve ECB’nin atacağı adımların piyasa tarafından yeterli bulunmaması halinde doğacak tepkiler sonucunda Dolar/TL de 2130’ların üzerine çıkmamıza sebep olabilir. Piyasalar en ufak haberde yukarı hareket ediyor. Her şey olumlu giderse Dolar/TL 2,050-2,060 bandına kadar gerileyebilir fakat buralarda kalıcı olmaz. Euro/TL ise 2,800-2,820 aralığına düşebilir. Yani piyasa kısa vade de alt bant olan 2,060 üst bant olan 2,116 arasında hareket ediyor.Bir süre daha bu bant arasında kalacak gibi duruyor.Yatırımcılara 2,060-2,100  aralığında alım yapmalarını tavsiye ederim.

Piyasaları bozan gelişmeler dışarıdaki FED ve ECB’nin alacağı kararlardır onun için FED ve ECB’nin alacağı kararlar çok dikkatli izlenmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR