Karatay'ın muhteşem eseri: Çelebi Cami

Karatay'ın muhteşem eseri: Çelebi Cami
Karatay Belediyesi de muhteşem bir cami inşa etti. Çelebi Cami olarak adlandırılan ibadethane bodrum kat ile birlikte toplam üç kattan oluşuyor. 5 bin 424 metrekare arsa alanı ile birlikte bölgenin en büyük ibadethanesi olarak görülüyor.

Caminin önünden geçerken ezanın okunduğunu duyan şoför, geriye dönüp patronundan izin ister: “Beyefendi izin verseniz de ezan okunmuşken şuracıkta namazımı kılıversem de devam etsek?” der.Patron, pek de memnun olmasa da izin verir. Şoför camiye girer, patron da arabanın içinde bekler. Ancak cemaat namazını kılıp çıktığı halde şoför çıkmayınca canı sıkılan patron, arabadan inip caminin avlusuna girer. Pencereye uzanıp içeriye bakar ki, şoför ellerini açmış duâya devam ediyor. Camı tıklatarak seslenir: “Herkes çıktı sen ne duruyorsun, sen de çıksana!”diye seslenir. Cevap ibretlidir. “Bırakmıyor!” der. “Kim bırakmıyor?”diye sorar. “Seni içeriye bırakmayan!”diye cevaplar. Bir düşüncedir alır patronu ve hemen orada abdestini alır, camiye girer ve yanına vardığı şoföre seslenir: “İşte, beni de bıraktı içeriye!” diye fısıldar. Yaşlı gözlerle bakan şoför söylenir: “Elbette bırakır” der. “Deminden beri boşuna mı gözyaşlarıyla dua ediyorum sanıyorsun? Senin dışarıda kalmana gönlüm bir türlü razı olmadı, ellerimi açıp içeriye alınman için duâ ettim. Şükürler olsun ki, Rabbim (cc) kabul etti duâmı da içeriye aldı, dışarıda bırakmadı” diyerek tamamlar.

hasan-459.jpg

Bu hikayeyi çok severim ve bilmeyeniniz varsa sizde içeriye girenlerden olasınız diye anlatmak istedim. Müslüman olup da dininizin emir ve buyruklarını, farz ve sünnetlerini, öğütlerini yerine getiriyor; getirmek için çaba sarfediyorsanız bu hayatta size en çok ibadethaneler huzur verebilir. Ve bu huzuru en derinlerden alabilmek için Peygamber efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular ki: Namaz, yüce ve büyük olan Allah'ın rızasını kazandırır. Meleklerin sevgisine nail eder. Peygamberlerin yoludur. Mârifet nurudur. İmanın aslıdır. Duanın icabetine vesiledir. Amelleri makbul kılar. Rızka bereket getirir. Vücuda rahatlık verir. Düşmanlar üzerine silahtır. Şeytanı uzaklaştırır. Ölüm meleği ile musallî arasında şefaatçidir. Kabirde kandildir ve orada yaygıdır. Münker ve Nekir meleklerine cevaptır. Kıyamete kadar kabirde can yoldaşıdır. Kıyamet günü olduğunda namaz kılanların üzerine bir gölgeliktir. Başına taçtır. Bedenine elbisedir. Önünde giden nurdur. İnsanlarla arasına getirilen bir perdedir. Rableri huzurunda mu'minlerin hüccetidir. Mizanda ağırlıktır. Sıratta geçiştir. Cennete anahtardır. Çünkü namaz tespihtir, hamttır, tâzimdir, kırât ve duadır. Hasılı faziletli amellerin tümü, vaktinde kılınan namazdadır. (Tenbîhü'l-Gafilîn, 293)

hasan-415.jpg

Dua, kulun Rabbine yönelip O'ndan yardım dilemesidir. İnsan, gücünün yetmediği ihtiyaçlarını elde etmek, kendi kudretiyle erişemediği arzularına erişmek için Allah'a sığınır. Çünkü Allah'tan başka hiç kimse yoktur ki, onun en gizli arzularını duyup yerine getirsin, ihtiyaçlarını karşılasın. Dua bir ibadettir. Ve ibadetlerde buluşmak ümidiyle Karatay Belediyesi de muhteşem bir cami inşa etti. Çelebi Cami olarak adlandırılan ibadethane bodrum kat ile birlikte toplam üç kattan oluşuyor. 1100 kişinin aynı anda ibadet yapabildiği cami tamamen Karatay Belediyesi tarafından yapılmış ve geniş bahçesi, gasilhanesi, 5 bin 424 metrekare arsa alanı ile birlikte bölgenin en büyük ibadethanesi olarak görülüyor. İçinde bulunduğumuz yıl içerisinde açılan cami Mevlana Kültür Merkezi karşısında olup Hz.Pir’in türbesine de çok yakındır. Dört minaresi olan cami Karatay’ın simgesi olmakla birlikte muazzam mimarisiyle de göz dolduruyor.

hasan-470.jpg

Hasan DURUCAN

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.