Karayolu Trafik Güvenliği Haftası

Karayolu Trafik Güvenliği Haftası
AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Ilıcalı:- "Dünya Sağlık Örgütünün rakamlarına göre, dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon 250 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Ülkemizde de 2015 yılında meydana gelen 183 bin 11 trafik kazasında 3 bin 83

ANKARA (AA) - AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon 250 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini belirterek, "Ülkemizde de 2015 yılında meydana gelen 183 bin 11 trafik kazasında 3 bin 831 kişi olay yerinde hayatını kaybetmiş. Daha sonra hayatını kaybedenlerin de en az bu kadar olduğu belirtiliyor." dedi.

Prof. Dr. Ilıcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 yılı Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında, trafik kazaları nedeniyle can kayıplarının önlenmesi için "Trafikte engelli kalmayalım, engelleri birlikte aşalım" teması ile toplum genelinde farkındalık oluşturulmasını amaçladıklarını söyledi.

Annesini, babasını aynı trafik kazasında, ağabeyi, yengesi ve kuzenini de başka trafik kazasında kaybettiğini anlatan Prof. Dr. Ilıcalı, "Dünyanın her tarafında trafik kazalarında insanlar ölüyor, Dünya Sağlık Örgütünün rakamlarına göre, dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon 250 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Ülkemizde de 2015 yılında meydana gelen 183 bin 11 trafik kazasında 3 bin 831 kişi olay yerinde hayatını kaybetmiş ama olay yerinde, ondan sonra hastanede hayatını kaybedenler dahil değil. Daha sonra hayatını kaybedenlerin de en az bu kadar olduğu belirtiliyor. Bundan sonra hastanede hayatını kaybedenler de tespit edilecek. 308 bin 120 kişi de kazalarda yaralanmış, bu yaralılardan bir kısmı da belli bir süre sonra hastanede hayatını kaybediyor." diye konuştu.

Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırıldığında, yapılan altyapı çalışmalarının eskiye oranla iyi düzeyde olmasına karşın Türkiye'nin daha çok mesafe alması gerektiğinin görüldüğünü dile getiren Ilıcalı, şunları kaydetti:

"Ölümlü kazaların nedenlerine baktığımız zaman, en önemli kusurun insana ait olduğunu görüyoruz. Burada insan faktörü var, yol faktörü var, çevre faktörleri ve araç faktörü var. Yüzde 98 insan hatası var. Gelişmiş ülkelerde bu pay çok çok daha düşük. Şehirlerarası yollarda kafa kafaya çarpışma, ölümlü kazalarda çoktu. Ülkemizde son yıllarda yapılmış olan bölünmüş yollar ki önemli bir mesafe kaydedildi, bu karşılıklı kafa kafaya çarpışmalarda yüzde 70 azalma sağladı. Emniyete göre ölümlü, yaralanmalı kazaların yüzde 44'ü aşırı hızdan kaynaklanıyor, yüzde 15'i hatalı sollamadan, yüzde 2,8'i kırmızı ışık ihlalinden, yüzde 2,6'sı ise ters yöne araçla girmekten kaynaklanıyor."

-"Trafik kazalarına ilişkin bilinçlendirme yükseltilmeli"

Emniyet kemeri kullanılmasının bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Ilıcalı, "Emniyet kemeri, özellikle savrulma şeklindeki kazalarda önemli ölçüde koruyucu" dedi.

"Yüksek teknolojiyi karayolundaki araçlarda da kullanmamız lazım." diyen Ilıcalı, "Uçakta kullandığımız teknolojiyi niye otobüste, otomobilde kullanmıyoruz. Uçak türbülansa girdiği zaman hostes 'kemerlerinizi bağlayınız' diye uyarıyor, koruyor. Otobüste de emniyet kemeri var, hostes var. Otobüs ne zaman keskin viraja girerse yolcunun kemeri bağlaması lazım. Yoldaki duruma göre, giderken, kritik yerlerden geçerken uyarılarak tedbirlerin aldırılması lazım. Caydırıcı olması için de güçlü bir denetim mekanizmasının 7/24 olduğunu göstermemiz lazım. Bugün bu teknoloji var." şeklinde konuştu.

Üniversitede hocalık yaptığı dönemde, otobüs kazalarının önlenmesine yönelik 'İnteraktif uyarı sistemi ve interaktif denetim sistemi' adlı proje geliştirdiklerini dile getiren Ilıcalı, buradaki amaçlarının havayollarındaki teknolojinin karayollarında da kullanılması olduğunu belirtti.

Ilıcalı, TBMM'de yarın Trafik Haftası kapsamında bazı etkinlikler yapacaklarını, bu şekilde farkındalık yaratmayı amaçladıklarını bildirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.