Karbon emisyon azaltımı için öneriler

Karbon emisyon azaltımı için öneriler
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Kurul Başkanı Aydemir:-"Türk şirketlerinin emisyon azaltmada karbon vergisi ödemeleri veya karbon salımlarını sınırlandırmaları olarak iki alternatifleri var"

ANKARA (AA) - Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Çevre ve İklim Değişikliği Kurulu Başkanı Gamze Çelikyılmaz Aydemir, Türk firmalarının emisyon azaltımı konusunda önümüzdeki yıllarda karbon vergisi ödemeleri veya karbon salınımlarını sınırlandırmaları gibi iki alternatiflerinin olduğunu belirtti.

SÜT-D'den yapılan yazılı açıklamada, karbon salınımını durdurmak için tüm dünyada birçok çevresel önlemler alındığı ve Türk firmalarının emisyon azaltımı konusunda çalışmalarını hızlandırması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen SÜT-D Başkanı Aydemir, dünyanın 2 santigrat derecelik küresel ısınma eşiğinin altında kalabilmesi için sahip olduğu karbon salınımı kotasının her yıl aşağı çekildiğini ve Türk şirketlerinin de karbondioksit emisyonunu azaltmak için iki alternatiflerinin bulunduğunu bildirdi.

Endüstrileşmeyle birlikte karbon salınımının da arttığına dikkati çeken Aydemir, şunları kaydetti:

"Karbon salınımını durdurmak için tüm dünyada birçok çevresel tedbirler alınıyor. Bu noktada şirketlere de çok önemli roller düşüyor. Küresel ısınmayla şirketlerin mücadelesi çetin geçecek. Türk firmalarını bekleyen iki yeni sistem var. İlk alternatif, şirketlerin açığa çıkardıkları karbona karşılık bir bedelin konularak karbonun fiyatlandırılacağı Karbon Vergisi Sistemi, ikinci alternatif ise sınırlama ve ticaret (cap and trade) sistemidir. Bu kapsamda, emisyon yoğun şirketler arasında emisyon tahsisi (permi) sistemi uygulanabilecek."

Türkiye için hibrit bir modelin değerlendirildiğini belirten Aydemir, "Yönetmelik kapsamında emisyon-yoğun sektörlerdeki tesisler karbon ayak izinin hesaplanması ve raporlanmasıyla yükümlü hale geldi. Şimdi Türkiye’yi, Avrupa Birliği Emisyon Ticareti Sistemi’ne tam uyum için karbon sınırlaması, ticareti ve karbon vergisi alternatifleri bekliyor. Ancak Türkiye için iki sistemin kısmen kullanıldığı hibrit bir model de değerlendirilen olasılıklar arasındadır” değerlendirmesinde bulundu.

Karbon ticareti ve alternatiflerin de gündeme geleceği III. Karbon Zirvesi 14-15 Nisan'da İstanbul Teknik Üniversitesinde gerçekleştirilecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.