Karbon fiyatlaması için harekete geçtiler

Karbon fiyatlaması için harekete geçtiler
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Ekonomik Kalkınma İşbirliği Örgütünün (OECD) başkanları, karbon fiyatlamasını yaygınlaştırmak amacıyla Almanya, Fransa, Kanada, Meksika, Etiyopya ve Şili olmak üzere altı ülkenin liderleriyle anlaşma imzaladı

WASHINGTON (AA) – Dünyanın önde gelen üç uluslararası kuruluşu, altı ülke ve iki yerel yönetimle karbon fiyatlamasını genişletmek için anlaşma imzaladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Ekonomik Kalkınma İşbirliği Örgütünün (OECD) başkanlarının, karbon fiyatlamasını yaygınlaştırmak amacıyla Almanya, Fransa, Kanada, Meksika, Etiyopya ve Şili olmak üzere altı ülkenin liderleriyle anlaşma imzaladığı bildirildi.

Karbon fiyatlamasının, 2020 itibariyle küresel emisyonun yüzde 25’ini ve 2030 itibariyle yüzde 50’sini kapsayacak şekilde genişletilmesini hedefleyen anlaşmaya ABD’den California ve Brezilya’dan Rio de Janeiro yerel yönetimleri de destek verdi.

Anlaşmayı duyuran ortak bildiride, mevcut durumda küresel karbon salınımının sadece yüzde 12'sinin fiyatlandırıldığı belirtilirken, anlaşmayı destekleyen liderlerin görüşlerine de yer verildi.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, konuya ilişkin “Karbon kirliliğinin fiyatlanmasının kaçınılmaz olduğuna yönelik farkındalık büyüyor. Paris İklim Değişikliği Anlaşması çerçevesinde verilen sözlerin gerçekleştirilebilmesi için emisyonun azaltılmasına, daha yaratıcı yatırımlara ve temiz teknolojilere yardımcı olacak karbon fiyatlandırması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

IMF Başkanı Christine Lagarde ise karbon fiyatlamasının emisyonları azaltmak için en etkili yöntem olduğunu vurgulayarak, “Karbon fiyatlaması, emisyonları azaltmak için en etkili politika olmasının yanı sıra sağlık için ciddi faydaları olan, önemli gelir artışı sağlayan ve idari açıdan basit bir uygulama” değerlendirmesini yaptı.

Ayrıca, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, kurumun karbon fiyatlamasına uzun süredir destek verdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde tarihi bir adım atıldı. Ancak, OECD ülkeleri ve seçili ortaklarının yüzde 60’ı hala karbon emisyonlarını fiyatlandırmıyor. Kömür gibi en çok kirlilik yaratan bazı fosil yakıtları hala en düşük oranlarda vergilendiriliyor. OECD ve en büyük ortakları, halen yaklaşık 800 programla fosil yakıtların üretimini ve kullanımını teşvik ediyor. Bu yüzden, karbon fiyatlamasını tüm dünyaya yayma hedefini kuvvetle destekliyorum.”

Anlaşmayı imzalayan liderler de yaptıkları açıklamalarda karbon fiyatlamasına yönelik gereksinime vurgu yaparak, daha fazla ülkenin anlaşmaya katılması çağrısında bulundular.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.