Kardelenler Beyaza Hasret Çiçek Açtı

Kardelenler Beyaza Hasret Çiçek Açtı
Dünyanın en güzel çiçekleri arasında yer alan kardelenler, bu yıl Toroslar'da az kar yağması nedeniyle erken çiçek açarak baharı müjdeledi

Dünyanın en güzel çiçekleri arasında yer alan ve karı delerek açmasından dolayı "kardelen" denilen çiçekler, bu yıl fazla kar yağmamasından dolayı erken çiçek açtı.

kardelen.jpg

Doğada en erken çiçek açan bitkilerden olan kardelen, yılın 6 ayı karla kaplı Toroslar'da, mart ve nisan aylarında üzerlerindeki yorgan gibi örtülü kar tabakasını delerek yeryüzüne "merhaba" diyordu. Kardelenin çiçek açmaya başlaması, yaylalarda kışın zorlu şartlarda yaşamlarını sürdüren köylüler için baharın ilk günlerinin geldiğini haber veriyordu.

Bu yıl mevsim normallerinin üstünde yaşanan hava sıcaklıkları ve önceki yıllara göre daha az kar yağması nedeniyle kardelenler, beyaza hasret çiçek açtı.   

Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toroslar'ın eteklerindeki ilçelerinin birçok endemik bitkiyi barındırdığını söyledi.

Kardelen çiçeğinin bu bitkiler arasında en çok dikkati çeken olduğunu vurgulayan Samur, "Bu bölgenin kardelen çiçekleri o kadar ünlü ki yıllarca buradan kaçak sökülen soğanları yurt dışına kaçırılmış. Kardelen çiçeğinin soğanları, yöre halkının geçim kaynağı olmuş. Söküm o kadar çoğalmış ki bu nazlı çiçek, bir ara nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış" dedi.

- Koruma altına alındı

Bu nedenle kardelenlerin 1993 yılında koruma altına alınarak doğadan sökümünün yasaklandığını anlatan Samur, şöyle devam etti:

"Köylülerin de gelir kaybı yaşamaması için  Doğal Hayatı Koruma Derneği ve merkezi İngiltere'de bulunan Fauna & Flora International tarafından 'Soğanlı Bitkiler Yerli Üretim Projesi' uygulandı ve ilçemize bağlı Dumlugöze köyü pilot bölge seçildi. Şimdi köyümüzde kardelen soğanları yetiştiriliyor. Bu soğanlar başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkelesine ihraç ediliyor."

Samur, her yıl temmuz ayında bile kar olan yaylalarda bu yıl henüz mart ayı olmasına rağmen kar olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kardelen çiçeği görmek zor ve zahmetlidir. Karla kaplı yaylalarda gezeceksin, arayacaksın. Bu sene böyle olmadı. Kar olmadığı için kardelenler erken çiçek açtı. Bu da kardelen çiçeği görmek isteyenlerin işini kolaylaştırdı. Çok sayıda doğasever hem bu narin çiçeği görmek hem de fotoğraf çekmek için ilçemize geliyor. Tüm doğaseverlere ve fotoğraf tutkunlarına sesleniyorum; kardelen görmek, fotoğraf çekmek istiyorlarsa geç kalmasınlar. Çünkü bu yıl kardelenler de kara hasret kaldı ve erken çiçek açtı."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.