Kare Halı’dan Şeb-i Aruz’a özel çalışma

Kare Halı’dan Şeb-i Aruz’a özel çalışma
Mevlana Müzesi’nde ve Şeb-i Aruz törenleri esnasında kullanılan halılar, Kare Halı İşletme Sahibi Mustafa Seyfi Yaşlı tarafından serildi.

Mevlana Müzesi’nde ve Şeb-i Aruz törenleri esnasında kullanılan halılar, Kare Halı İşletme Sahibi Mustafa Seyfi Yaşlı tarafından serildi. 8 sene önce Şeb-i Aruz törenleri için yaklaşık 2 bin metrekare halı yaparak teslim ettiklerini belirten Mustafa Seyfi Yaşlı, “Biz özen göstererek bu halıyı bir defa yaptık. Çünkü sürekli değişecek bir şey değil bu” dedi.

26 senedir halı ve zemin kaplama ile ilgili çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Kare Halı İşletme Sahibi Mustafa Seyfi Yaşlı, “Etiketimiz de her ne kadar halıcı yazsa da bizim uğraşımız biraz daha farklı. Özelliklerle zeminler ile alakalı çözüm ortağı oluyoruz. Hem kamu hem de özele hitap ediyoruz. Şeb-i Aruz törenlerinin yapıldığı Mevlana Kültür Merkezi açıldığından beri orada kullanılan halıları Kare Halı olarak biz seriyoruz. Şuan Şeb-i Aruz törenlerinde kullanılan ve yaklaşık 2 bin metrekarelik halıyı vereli yaklaşık 8 sene oldu ve hala da kullanılacak. Biz özen göstererek bu halıyı bir defa yaptık. Çünkü sürekli değişecek bir şey değil bu. Amacımız doğru ürünleri sunmak. Bizim düsturumuz bu şekildedir” şeklinde konuştu.

zmd06530.jpg

MEVLANA MÜZESİ’NDE DE ÇALIŞMA YAPTIK

Geçtiğimiz senelerde Mevlana Müzesi’nin tadilata girmesiyle beraber sanduka bezleri ve müzenin alt halısı ile alakalı bir çalışma başlattıklarına değinen Mustafa Seyfi Yaşlı, “ Müzenin geçen sene tadilata girmesi ile beraber sanduka bezleri ve müzenin alt halısı ile alakalı bir çalışmamız yaklaşık 1 sene falan sürdü. Mahfiller, sema salonu, giriş çıkış, koridorlar, mescit ve buranın komplesini kaplayan bir projeydi. Buradaki işin kilit noktası standart bir halı serilemezdi. Müzeye girdiğiniz zaman mistik havayı verecek ve oranın ruhaniyetini yansıtacak bir halı olması lazımdı ve bunu da başardık’’ diye konuştu.

zmd06588.jpg

MİSTİK HAVAYI VERECEK BİR ÇALIŞMA OLDU

17 yıl önce müze alanında ki sandukaların bezleri ile beraber etrafındaki halıları kendilerinin serdiğini aktaran Mustafa Seyfi Yaşlı, “Müzede geçen yıl yapılan tadilatın ardından tüm halıları yeniden yeniledik. Ortadaki halılar ise yaklaşık 80 yıllıktı. Özellikle sema alanındaki halı 4 parça halinde dokunmuş vaziyetteydi. Diğer giriş ve salondaki halılar parça parça serilmişti. Müzenin geçen sene tadilata girmesi ile beraber sanduka bezleri ve müzenin alt halısı ile alakalı bir çalışma başlattık. Çalışmamız yaklaşık 1 sene falan sürdü. Mahfiller, sema salonu, giriş, çıkış koridorlar, mescit ve buranın komplesini kaplayan bir projeydi. Buradaki işin kilit noktası standart bir halı serilemezdi. Müzeye girdiğiniz zaman mistik havayı verecek ve oranın ruhaniyetini yansıtacak bir halı olması lazımdı. Dolayısı ile müzenin halıları ile ilgili güzel bir uğraş verdik. Avizenin altlarına göre göbek çalışmaları yaptık. Mustafa Asım Kaplan ve Mustafa Mermer’in de bu konuda çok katkıları oldu. Kendilerine de buradan teşekkür etmek isterim. Şuanda girişten başlayıp, orta salon, sema salonu, mahfiller, mescit ve çıkış koridorlarında bulunun halılar bizim eserimiz’’ ifadelerini kullandı. Yiğit Berkay ÇOPUR

zmd06570.jpg

zmd06578.jpg

zmd06618.jpg

zmd06588.jpg

whatsapp-image-2022-09-06-at-17-15-04-2.jpeg

zmd06626.jpg

zmd06631.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.