Karnındaki 10 kiloluk kitle ile 10 yıl

Karnındaki 10 kiloluk kitle ile 10 yıl
Tam 10 yıl karnında her geçen gün büyüyen kitle ile yaşadı. Son 1 yıldır nefes alamaz hale geldi. Operasyonla karnındaki 10 kilo ağırlığındaki kitle çıkarıldı.

 

Tam 10 yıl karnında her geçen gün büyüyen kitle ile yaşadı. Son 1 yıldır nefes alamaz hale geldi. Diğer rahatsızlıkları da dayanılmaz hale gelince Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesine başvurdu. Karnında 10 Kg kitle olan hasta sağlığına kavuştu.

NEÜ Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Balcı ve ekibi, 10 kg ağırlığındaki kitleyi başarılı bir operasyonla çıkardı.

“Hasta bize karnında kitle, nefes darlığı, kabızlık ve sık idrara çıkma şikâyetleri ile başvurdu. Hastadan 10 yıldır karnında giderek büyüyen kitle olduğu ve son 1 yıldır bu şikâyetlerinin giderek arttığını öğrendik. Yaptığımız ilk muayenede hastanın karnının görünüşü 9 aylık gebe görünümündeydi ve elle muayenede çok sert bir kitle mevcuttu. Ultrasonografide karında dev boyutlarda, yaklaşık 40 cmlik, ultrason ekranına sığmayacak kadar büyük kitle saptadık. MR görüntüleme de bizi doğruladı ve uterus yani rahimden kaynaklı yaklaşık 40 cmlik kitle ve yanında daha küçük boyutlarda myom olması muhtemel kitleler şeklinde raporlandı. Biz de gerekli ameliyat hazırlıklarını tamamladıktan sonra operasyona aldık.” diyen Dr. Balcı karın açıldığında rahimden kaynaklı yaklaşık 40 cm boyuta ulaşan birden fazla kitle olduğunu gördüklerini söyledi. Kitleleri rahimle birlikte çıkarttıklarını ifade eden Dr. Balcı kitlenin 10 kilogram geldiğini belirtti. Hastanın da 60 kilodan 50 kiloya düştüğünü ve ameliyattan hemen sonraki gün özellikle nefes darlığı başta olmak üzere şikâyetlerinin düzeldiğini aktaran Dr. Balcı hasta kadının ameliyatın ardından “kuş gibi hafifledim” dediğini sözlerine ekledi. Dr. Balcı hastanın şu an durumunun gayet iyi olduğunu vurguladı.

karnindan-10-(3).jpg

Hayli Zor Bir Ameliyat Başarıyla Tamamlandı

“Bu tip ameliyatlar zor ameliyatlardır çünkü kitlenin bağırsaklar, idrar yolları, mesane ve büyük damarlar gibi organlarla komşu olması nedeniyle bunlara yapışıklığı veya bunlarda anatomik olarak yer değişikliği yapması sık karşılaştığımız durumlardır. Ayrıca kanama riski de oldukça fazladır. Nitekim bu hastamızda özellikle anatomik yer değişikleri ile karşılaşmamıza rağmen sorun olmadan ameliyatı tamamladık.” diyen Prof. Dr. Osman Balcı bu tip rahim alma ameliyatlarını Laparoskopik yani kapalı yöntemle de yapmakta olduklarının altını çizdi. Laparoskopik ameliyatta hastanın karnında biri 1 cm diğerleri 0.5 cm olan 3 tane delik açıldığını ve özel kamera ve aletlerle bu deliklerden ameliyat yapıldığını anlatan Dr. Balcı: “Açık ameliyatlara göre hastanın karnında ameliyat kesisinin ve izinin çok az olması, karın içinde daha az yapışıklık olması, çok daha az ağrısının olması, kısa sürede ayağa kalkması, daha kısa sürede hastaneden taburcu olması, daha kısa sürede işine ve normal hayatına geri dönebilmesi gibi üstünlükleri vardır. Ancak bu hastada rahim ileri derecede büyük olduğu için laparoskopi mümkün değildi. Uterusun (rahmin) karın içerisinde yeterli çalışma alanı bırakmayacak kadar büyük olduğu durumlarda ve ciddi karın içi yapışıklıklar olduğu durumlarda laparoskopik yöntem genellikle tercih edilmez.” dedi.

Ekibine zor bir ameliyat olan 10 kilogramlık kitlenin çıkartılmasında gösterdikleri çalışma için teşekkür eden Dr. Balcı, böylesi ameliyatların her işte olduğu gibi iyi bir ekip çalışması gerektirdiğini belirtti.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.