Kart ekstrelerine bakan vatandaş şoke oldu

Kart ekstrelerine bakan vatandaş şoke oldu
Bankalar kredi kartları ile ödenen faturalardan yüksek faiz talep etmeye başladı.

Bankaların kredi kartları ile fatura ödemelerinde yüksek faiz talep etmesi tartışmaya sebep oldu.

Bazı bankalar faturaları normal mevduat hesaplarından ödenmesi dahilinde bile artık komisyon kesiyor.

Ancak uzmanlara göre, her iki uygulama da yasalara aykırı kabul ediliyor.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, bankaların artık kredi kartlarıyla yapılan otomatik ödemelerden faiz ücreti almaya başladığını belirtti. Güllü, "Yıllarca bankalar mevduatları çekebilmek için tüketicilerden otomatik ödeme talimatları almaya çalıştılar. Fakat son zamanlarda tüketicilerin kredi kartıyla yaptıkları otomatik ödemelerden faiz ücreti almaya başladılar." dedi.

NTV'de yer alan habere göre; TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez ise bankaların otomatik ödemelerden artık faiz talep ettiğini vurgulayarak, "Bankalar binbir rica ile aldıkları otomatik ödemelerden artık bugün faiz alıyor. Bunun nakit ödeme olduğunu söylüyorlar." ifadelerini kullandı.

Otomatik fatura ödeme faiz oranının kredi kartı faizinden yüksek olduğu belirtiliyor. Şu an kredi kartı faizleri yüzde 3,74 oranında bulunuyor. Merkez Bankası'nın kredi kartı faizlerini yüzde 35 politika faizine sabitlediği dönemde otomatik fatura talimatı faiz oranı yüzde 5 seviyesinde bulunuyor.

Bankaların kredi kartı bilgilendirme metinlerinde otomatik fatura talimatı faizi istenebileceğine dair açıklamalara yer verildiği görülüyor. Ancak uzmanlar bu uygulamanın yasalara aykırı olduğunu savunuyor. İbrahim Güllü, "Bu yasal bir uygulama değil, çünkü kredi kartıyla yapılan bu ödemeler alışveriş kapsamında. Yani nakit çekim değil." değerlendirmesinde bulundu. Güllü'ye göre, bu uygulama Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. maddesine aykırılık teşkil ediyor.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURUN

Tüketici dernekleri, ödenen ücretlerin geri alınması için tüketicilerin tüketici hakem heyetine başvurmasını öneriyor. Başvuruların e-devlet üzerinden de yapılabileceği belirtiliyor.

Kaynak:NTV

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.