"Kastamonu Paflagonya Edebiyat Günleri"

"Kastamonu Paflagonya Edebiyat Günleri"
Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz: - "Rıfat Ilgaz'ın 12 şiir kitabı var ama gençler onun şair yönünü bilmez. Hayatta iki iş yaptı. Biri çocukları okutmak, diğeri yazdıklarını çocuklara okutmaktı"- "Rıfat Ilgaz, Hababam Sınıfı eserini yıllarca 'Stepne' takma

KASTAMONU (AA) - Türk şiir, roman ve öykü yazarı Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz, "Rıfat Ilgaz'ın 12 şiir kitabı var ama gençler onun şair yönünü bilmez. Hayatta iki iş yaptı. Biri çocukları okutmak, diğeri yazdıklarını çocuklara okutmaktı." dedi.

Ilgaz, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2. Kastamonu Paflagonya Edebiyat Günleri'nde, Kastamonu'dan birçok şair ve yazar çıktığını söyledi.

Yıllarca babasının Kastamonulu olup olmadığının tartışıldığını belirten Ilgaz, "Babam Abdurrahman Paşa Lisesi'nde 2 sene okuduktan sonra 3. sene babasının vefatı dolayısıyla başka bir okula geçiyor ve mezuniyetini orada yapıyor. Abdurrahman Paşa Lisesi'nin 100. kuruluş yılı kutlanırken o günkü bir yetkili 'Hocam, siz buranın mezunu değilsiniz' diye çıkmasını istiyor. Ne acıdır ki Rıfat Ilgaz ne Kastamonulu oldu ne de Abdurrahman Paşa Lisesi'nde okuyan biri." ifadesini kullandı.

Amcalarıyla soyadlarının farklı olduğunu dile getiren Ilgaz, "Rıfat Ilgaz, Kastamonu'nun Cide ilçesinde doğdu. Öğretmenlik yıllarında Soyadı Kanunu çıktığında 'Memleketime yakışır bir soyadı seçeyim' diye düşünürken amcama bile sormaya vakit bulamadan 'Ilgaz' soyadını seçti. Amcamla babamın soyadı bu yüzden farklıdır." diye konuştu.

Ilgaz, babasının 80. yaş kutlamalarını Kastamonu, İstanbul, Ankara ve İzmir'de yaptıklarını, dünyanın birçok yerinden sanatçılar geldiğini anlattı.

Babasının aynı zamanda bir şair olduğunu belirten Aydın Ilgaz , "Rıfat Ilgaz'ın 12 şiir kitabı var ama gençler onun şair yönünü bilmez. Hayatta iki iş yaptı. Biri çocukları okutmak, diğeri yazdıklarını çocuklara okutmaktı." dedi.

- "Hababam Sınıfı eserini yıllarca 'Stepne' takma adıyla yayınladı"

Rıfat Ilgaz'ın yazdığı şiirler nedeniyle öğretmenlikten atıldığını anlatan Ilgaz, şunları kaydetti:

"Hababam Sınıfı'nı ilk olarak Dolmuş mizah dergisinde çıkardı. O dönem sakıncalı olduğu söylenen yazarlar takma isim kullanılırdı. Sebebi, gazete ve dergilere kağıdı devlet verirdi. İçişleri Bakanlığı tarafından 'Bu kağıt alınabilir ve iyi niyetle kullanılır' denilmeden kağıt verilmezdi. Bu nedenle sakıncalı yazarlar takma isim kullanırdı. Babam o dönemde 'Stepne' adını kullandı. Rıfat Ilgaz, Hababam Sınıfı eserini yıllarca 'Stepne' takma adıyla yayınladı. O ortam değişene kadar bu böyle devam etti."

Ilgaz'ın konuşmasının ardından, Mahmut Temizyürek ve Duygu Kankaytsın, Oğuz Atay, Ayşe Sarısayın, Behçet Necatigil, Murat Karasalihoğlu da Siyami Özel hakkında bilgi verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.