Kaybolan Hong Konglu kitabevi çalışanları

Kaybolan Hong Konglu kitabevi çalışanları
Hong Kong'da bir ki̇tabevinin 5 çalışanı, geçen yılın son aylarında ortadan kaybolmalarının ardından ilk kez Çin'de bir televizyon kanalında kamuoyu karşısına çıktı- Kitabevi çalışanlarından Lee:- "(Yasa dışı kitap ticareti) Soruşturmada yer almak için Çi

ANKARA (AA) - Hong Kong'da bir ki̇tabevinin 5 çalışanı geçen yılın son aylarında ortadan kaybolmalarının ardından ilk kez kamuoyu karşısına çıkarak Çin'de yayın yapan bir televizyon kanalına röportaj verdi.

BBC'nin haberine göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping hakkında yasaklı bir kitabın satışını yaptığı iddia edilen kitabevi çalışanlarından Paul Lee olarak da bilinen Lee Bo, Çinli yetkililer tarafından alıkonulduğuna dair bilgilerin doğru olmadığını söyledi.

Yayınevi "Mighty Current" ve çalışanlarıyla ilgili soruşturmada işbirliği için Çin'e kendi isteğiyle gittiğini dile getiren Lee, arkadaşlarının yardımıyla ülkeye gizlice girdiğini bildirdi.

Diğer dört kitap satıcısı Gui Minhai, Lui Bo, Lam Wingkei ve Cheung Jiping ise "yasa dışı kitap ticareti" yaptıkları için gözaltına alındıklarını ifade ederek, izinsiz yayımlanan 4 bin kitabı Çin'deki 380 kişiye sattıklarını anlattı.

Öte yandan, başta siyasi aktivistler olmak üzere bazı uzmanlar, Lee'nin bu röportajı baskı altında verdiğini iddia etti.

Hong Kong'da bir kitabevinde çalışan beş kişiden dördü ekim ayında, biri de aralık ayında kaybolmuştu. Bölgede bu kişilerin, Çin polisi tarafından götürüldüğü öne sürülüyordu. Hong Kong'daki aktivist gruplar, kitabevi çalışanlarının, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping hakkında yasaklı bir kitabı sattıkları gerekçesiyle gözaltına alındığını belirtmişti.

Çin'in güneyindeki Guangdong eyaleti emniyet müdürlüğü, Hong Kong polisine bir süre önce kaybolan söz konusu kitabevi çalışanlarından üçünün Çin ana kıtasında suç teşkil eden faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle gözaltına alınıp sorgularına başlandığı bilgisini iletmiş ancak suçun içeriğine ilişkin ayrıntı vermemişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.