Kayserili Avukatlardan Srilanka'ya Yardım Eli

Kayserili Avukatlardan Srilanka'ya Yardım Eli
Srilanka'da geçen yıldan bu yana 30 su kuyusu açtırıp, yaklaşık 12 bin kişiye iftar veren Kayserili avukatlar, yardıma muhtaç ailelere 10 ton pirinç dağıtıp müstakil eğitim yuvaları inşa ettirdi- Kayseri Baro Başkanı Konaç: "Bu yıl 10 su kuyusu açtık. Ra

KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Kayseri Barosu'na üye avukatlar, Srilanka'da başlattıkları yardım faaliyetleri kapsamında 20'si geçen yıl 10'u da bu yıl olmak üzere 30 su kuyusu açtırdı. Avukatlar ayrıca geçen yıl ve bu yıl yardıma muhtaç ailelere 10 ton pirinç dağıtırken yaklaşık 12 bin kişiye de iftar verdi. 

Müstakil eğitim yuvaları da inşa ettiren avukatlar, ramazan ayının sonuna kadar 10 su kuyusu daha açtırıp, yaklaşık 5 bin kişiye daha iftar vermeyi hedefliyor.

Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde eğitim gören Srilankalı bir öğrenciyle tanışıp, oradaki insanların zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini öğrendikten sonra onlara yardım etme kararı aldıklarını söyledi.

Baro üyelerine durumu anlattıklarında avukatların büyük çoğunluğunun yardım etmeye sıcak baktığını dile getiren Konaç, yardım çalışmalarına ilk olarak geçen yıl Ramazan ayında başladıklarını ve bu yıl da devam ettirdiklerini söyledi.

Srilanka nüfusunun yüzde 75'nin Budist, yüzde 25'inin Müslüman olduğunu belirten Konaç, Budistlerin Müslümanların yaşadığı yerlere hizmet götürmediğini ve oradaki Müslüman halkın zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiklerini temiz suya dahi ulaşmakta güçlük çektiklerini vurguladı.

Avukatlardan topladıkları yardımlarla geçen yıl ramazan ayında Srilanka'da Müslüman halkın yaşadığı bölgelerde okul, mescit ve ortak kullanım alanlarında 20 su kuyusu açtıklarını anlatan Konaç, şunları kaydetti:

"Bu ramazanda da başta su kuyusu açma çalışmaları olmak üzere yardım çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl 10 su kuyusu açtık. Ramazan ayının sonuna kadar 10 tane daha açmayı hedefliyoruz. Böylelikle geçen yıl açtıklarımızla birlikte 40 su kuyusuna ulaşmış olacağız. Açılan her bir su kuyusuyla oradaki insanlara hayat eli uzatılmış oluyor. Onların yaşama tutunması sağlanmış oluyor. Hayırsever avukat arkadaşlarımızın isimleri al bayrağımızın altında açtıkları su kuyularında yaşatılıyor."

Konaç, su kuyularının bölgede yaşayan insanlar için çok büyük anlamlar ifade ettiğinin altını çizerek, "Srilanka gibi yağışı bol olan ülkelerde su kuyusu açmak Afrika'nın birçok ülkesine göre daha kolay. Afrika'da bir su kuyusunun maliyeti 4-5 bin lirayı bulurken Srilanka'da 50-100 metrede derinliklerde bin 500 ile 3 bin lira arasında değişen maliyetlere su kuyusu açabiliyoruz. Okul, mescit ve ortak yaşam alanlarında su kuyuları açarak Anadolu'nun merhamet elini uzatmış oluyoruz" ifadelerini kullandı.

- Günlük 300 kişiye iftar

Sadece su kuyusu açmakla yetinmediklerini, yiyecek ekmeğe bile muhtaç olan insanlara ramazan ayında iftar vermeye gayret ettiklerini dile getiren Konaç, yine avukatlardan topladıkları paralarla Srilanka'nın köylerinde günlük yaklaşık 300 kişilik iftar sofraları oluşturduklarını vurguladı.

Kendilerinin mütevazi olarak gördükleri bu sofralara ulaşabilmek için insanların birbiriyle yarıştığını anlatan Konaç, şunları söyledi:

"Burada eğitim gören kardeşimiz memleketine gittiğinde 'iftarlar bu yıl da olacak mı?' diye soranlar olmuş. Bunu duyunca çok duygulandık ve daha fazla kişiye iftar vermeye gayret ediyoruz. Geçen yıl günlük 200-250 kişiye iftar veriyorduk bu yıl yoğun talep üzerine sayıyı 300'e çıkardık. Geçen yıl ve bu yıl yaklaşık 12 bin kişiye iftar verdik. Ramazan ayının sonuna kadar 5 bin kişiye daha iftar vermeyi hedefliyoruz. Oradaki insanlar için bir öğünü kurtarabilmek hayata sımsıkı tutunma anlamı taşıyor. Onun için de iftarları önemsiyorlar. Yaptığımız etkinliklerle Müslümanlar arasında bir köprü kurmaya gayret ediyoruz."

İftarların yanı sıra geçen yıl ve bu yıl toplamda 10 ton pirinç dağıtımı yaptıklarını dile getiren Konaç, 10 kilogramlık prinçle bir aileinin bir ay geçinebildiğini, prinçlerin maliyetinin ise 10-15 lira arasında değiştiğini kaydetti.

Konaç, Srilanka'daki halkın pirinci ekmek yerine tükettiğini ve onlar için çok değerli olduğunu anımsatarak, "Anadolu'nun sesini, sevgisini, yüreğini, merhametini orada tezahür ettirmeye gayret ediyoruz" dedi.

Bu yardımların yanı sıra çocukların eğitim göreceği alanlar oluşturmak için de gayret gösterdiklerini ifade eden Konaç, "İnsanlar orada çok olumsuz şartlarda eğitim görüyorlar. Yağmurun fazlaca yağdığı ülkede açık alanlarda fenni ve dini ilimleri öğreniyorlar. Açık alanlarda yapılan bu hizmetleri kapalı alanlara taşıdık. Sadece hasırların bulunduğu eğitim yuvalarının normal bir müstakil bina haline getirerek korunaklı alanlara dönüştürdük. Böylelikle daha rahat koşullarda eğitim görüyorlar" diye konuştu.

Baro olarak bu yıl geleneksel iftarlarını da kaldırdıklarını anlatan Konaç, bunun yerine Kayseri'deki Suriyeli ve Doğu Türkistanlı muhtaç ailelere yardımda bulunacaklarını belirterek, "Her yıl düzenlenen geleneksel iftara ailelerle birlikte yaklaşık bin kişi katılıyordu. Ortalama kişi başı 50 liradan 50 bin lira gibi bir maliyet ortaya çıkıyor. Bu parayı baro değil avukatlarımız kendisi ödüyor. Bu yıl üyelerimizin de isteğiyle bu iftarı kaldırdık. Buraya harcanacak parayı ihtiyaç sahibi Suriyeli ve Doğu Türkistanlı ailelere yönlendireceğiz" ifadelerini kullandı. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.