Kazakistan Yabancı Yatırıma "Enerji" Harcıyor

Kazakistan Yabancı Yatırıma "Enerji" Harcıyor
Kazakistan, 12 yılda 243 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekti - Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: - “ Önemli miktarda doğal kaynakların olmasına rağmen Kazakistan aktif olarak yenilenebilir ve alternatif enerji kaynaklarını geliştirecek"

ASTANA (AA) – Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkenin önemli doğal kaynaklarına sahip olmasına rağmen, yenilenebilir ve alternatif enerji kaynaklarını geliştireceğini,bunun için tüm imkanları kullanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in başkanlığında, Hilton Oteli konferans salonunda "Geleceğin Enerjisi" konulu "Yabancı Yatırımcılar Konseyi 30. Oturumu" gerçekleştirildi. Oturuma Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Jenis Kasımbek, Enerji Bakanı Kanat Bozumbayev ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakrabarti’nin yanı sıra çok sayıda yabancı ve yerel şirket temsilcisi katıldı.

Oturumun açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, yatırımcıların Kazakistan’ın ekonomik kalkınmasına önemli katkı sağladığını, konsey oturumlarının da ekonomik alanda etkin konuların ele alındığı platform haline geldiğini söyledi.

10 Haziran’da açılan Uluslararası Astana EXPO 2017 Uluslararası Enerji Fuarının oturum konusunu belirlediğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Nazarbayev, şunları kaydetti:

“Enerji sektörü ülkemiz için önemlidir. Ülkede önemli miktarda doğal kaynakların olmasına rağmen Kazakistan aktif olarak yenilenebilir ve alternatif enerji kaynaklarını geliştirecek. Bu bağlamda yeşil ekonomiye geçiş projesi uygulanıyor. Uluslararası Yeşil Teknoloji Merkezinin kurulması teklif edilmiştir. Yeni enerjinin yaygınlaşması için tüm imkânları kullanmalıyız.”


- 243 milyar dolar yatırım


Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise yatırım iklimini iyileştirme çalışmalarının sonucu Kazakistan’ın Dünya Bankasının yatırım yapılabilir ülke sıralamasında 35'inci olduğuna vurgu yapıldı.

Son 12 yılda Kazakistan’ın 243 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çektiğinin ifade edildiği açıklamada, 2016 yılında çekilen yatırım miktarının 20,6 milyar dolara ulaşarak, 2015 yılına kıyasla yüzde 40 arttığı kaydedildi.

1998 yılında Cumhurbaşkanı Nazarbayev tarafından kurulan Yabancı Yatırımcılar Konseyi, hükümet ile yabancı yatırımcılar arasındaki doğrudan diyaloğu sağlamayı amaçlıyor. Konsey, 35 çokuluslu şirket yöneticilerinden oluşuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.